Vitályos: Magyarország jövőjét a magyar családok írják

Belföld, 2022.09.15

Magyarország jövőjét a magyar családok írják - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára csütörtökön, Budapesten.

Vitályos Eszter a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány által szervezett, Családok, párkapcsolatok jelene és jövője című konferencián hangsúlyozta: a tárca, ahova mostantól a családügy tartozik, legfőbb feladata a magyar társadalom jövőképességének biztosítása.

"Célunk, hogy olyan stabil, komplex, célzott és rugalmas támogatási rendszert hozzunk létre és bővítsük folyamatosan, amely sokoldalúan védi és szolgálja közösségünk alapegységét, a családot" - hangoztatta a kormánypárti politikus.

Vitályos Eszter a polgári kormányok családbarát fordulatáról szólva közölte: 2010 előtt gyermeket vállalni elsősorban nem a család valódi kiteljesedését jelentette, hanem anyagi terhet jelentett. A fordulat céljának nevezte a fiatalokat a családalapításban gátoló akadályok elhárítását és a gyermeknevelés presztízsének helyreállítását.

A kormány 2010 óta a gyermekek megszületését ösztönző intézkedések sorát vezette be - emlékeztetett, majd beszámolt attól, hogy a gyermekvállalási kedv Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben, 29 százalékkal az Európai Unióban, és 25 éves csúcson van. Nagy eredménynek nevezte, hogy a születések száma magasabb, mint 2010-ben.

Szólt arról is, hogy a házasságkötési kedv is Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az EU-ban, 2010 és 2021 között a számuk megduplázódott, és egyre többen döntenek a nagycsaládos életmód mellett, a gyermekek mintegy háromnegyed már házasságban jön a világra.

Vitályos Eszter hozzátette: családügyben rengeteg tennivaló van még; "soha nem tehetünk eleget, ha a családok védelméről és támogatásáról van szó".

Utalva az alapítvány céljára - hogy minden kívánt gyermek szülessen meg - az államtitkár úgy fogalmazott: "ennél fontosabb, szebb nemesebb célt nem nagyon is lehet magunk elé tűzni".

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány elnöke a többi között arról beszélt, hogy minden olyan intézmény, munkahely, amely vállalja, hogy családbaráttá válik, több ezer embert nyer meg az alapítvány céljainak.

A konferencián olyan kezdeményezéseket mutattak be, amelyek a családok mindennapjait megkönnyítik; a nyitóelőadást Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus tartotta. A rendezvényen "Családbarát egyetem" megállapodást írtak alá az Állatorvostudományi Egyetemmel, az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel és a Soproni Egyetemmel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!