Vitézy: zöldebb lesz a közösségi közlekedés Miskolcon is

Belföld, 2022.08.06

Környezetkímélő, klímasemleges elektromos BYD típusú autóbuszokkal gyarapodott a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. autóbuszparkja, a tíz új, hazai gyártmányú járművet pénteken adták át a társaság telephelyén.

Elektromos autóbuszok álltak forgalomba Miskolcon Az eseményen Vitézy Dávid, a technológiai és ipari tárca közlekedésért felelős államtitkára az átadáson hangsúlyozta, hogy a környezetkímélő, elektromos meghajtású, fenntartható, komfortos buszok forgalomba állítása Budapesten és a vidék számos városában megkezdődött, a Zöld Busz Program keretében pedig az önkormányzatokkal közösen folytatódik.

A most üzembe helyezett tíz elektromos autóbusznak köszönhetően évente 658 tonnával csökken a szennyezőanyagok kibocsátása Miskolcon, és az éves üzemanyag-megtakarítás is sokmillió forintot jelent.

Vitézy Dávid elmondta azt is: a programban országszerte 127 ilyen autóbusz állt forgalomba eddig, erre 18,3 milliárd forintot biztosított a kormány pályázat keretében.

Óriási jelentősége van annak, hogy a régi dízelmeghajtású buszokat ilyenekre cseréljék ki - fűzte hozzá.

Kijelentette: a tömegközlekedés egyszerre lesz zöldebb, olcsóbb, és kényelmesebb az utasoknak.

Veres Pál (Velünk a város) polgármester arról beszélt: jelentős lépést tesz a város abba az irányba, hogy a település élhetőbb, jobb környezetű legyen mindenkinek.

Ehhez hozzátartozik a levegő tisztasága, a légszennyeződés mérséklése, a korábban elindított zöld program - mondta.

Közölte: a villamoshálózat fejlesztése, a járműpark cseréje befejeződött, vásároltak hetvenöt gázüzemű buszt, és most folytatódik a korszerűtlen, környezetszennyező, dízelüzemű autóbuszok cseréje.

A most forgalomba álló környezetkímélő elektromos buszok 2,1 milliárd forintba kerültek, erre az összegre pályáztak. A kormányzat 1,5 milliárd, az önkormányzat pedig 600 millió forintot biztosított a beruházásra a Zöld Busz Program keretében. Szeretnék bővíteni ezt a járműparkot, csuklós buszokkal is - mondta a polgármester.

A környezetkímélő, kényelmes, biztonságos és intelligens autóbuszokon 35 ülés található, és a kerekesszékeseknek is van hely.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Miskolc BYD

Galériánk

Elektromos autóbuszok álltak forgalomba Miskolcon Elektromos autóbuszok álltak forgalomba Miskolcon Elektromos autóbuszok álltak forgalomba Miskolcon Elektromos autóbuszok álltak forgalomba Miskolcon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!