Voks 24 - Rónai Sándor: civil szervezetek szerint a Demokratikus Koalíció képviselői szavaztak a legzöldebben az Európai Parlamentben

Belföld, 2024.04.21

Civil szervezetek szerint a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői szavaztak a legzöldebben az Európai Parlamentben (EP) - mondta Rónai Sándor, a DK EP-képviselője vasárnap.

A politikus online közvetített sajtótájékoztatón közölte: zöld ügyekkel foglalkozó nemzetközi civil szervezetek készítettek elemzést arról, hogy mely pártok képviselői szolgálták leginkább a klímaválság elleni harcot.

Az Európai Madártani Szervezet, az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat, az Európai Környezetvédelmi Iroda, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség, valamint a WWF európai irodája az elmúlt öt év szavazásai alapján megállapította, hogy a magyar pártok közül "messze a DK EP-képviselői szavaztak a legzöldebben" - fejtette ki.

A DK büszke arra, hogy már "a szociáldemokrata zöld szövetség" létrehozása előtt is a zöldek hangja volt az Európai Parlamentben - mondta Rónai Sándor.

A civilek elemzése azt bizonyítja, hogy a DK elkötelezett a klímaválság elleni küzdelemben, mert szociáldemokrataként is tudja, hogy "vagy zöldek leszünk, vagy nem leszünk" - hívta fel a figyelmet.

Barabás Richárd, a DK-val és az MSZP-vel az EP-választáson közös listán induló Párbeszéd - Zöldek társelnöke szerint a 21. század egyik, ha nem a legnagyobb kihívása a klímaválság kezelésének módjában rejlik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a European Green Deal veszélyben van a néppárti politika miatt, amely "kiszolgálva az ipari lobbi érdekeit, megpróbálja ezt aláásni".

Budapestre térve közölte: büszkék arra, hogy Karácsony Gergely vezetésével több mint 300 milliárd forintnyi európai uniós támogatást tudtak a következő ciklusra megszerezni, e támogatás jelentős részét pedig energetikai korszerűsítésre és a tömegközlekedés fejlesztésére fordítanák.

Szerinte jelentős erőfeszítéseket kell tenni a jövőben a lakóépületek szigetelése érdekében is, mert ezzel a rezsiköltséget csökkenteni, a gazdaságot élénkíteni lehet.

Arra kérte az embereket, hogy a "fenntartható jövőért" való eredményes küzdelem érdekében június 9-én szavazzanak a a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listájára, a fővárosban pedig Karácsony Gergelyre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!