Voks 24 - Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB a június 9-ei választásokra

Belföld, 2024.04.15

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB nyilvántartásba vette az Európai Parlament (EP) képviselőinek választására és az önkormányzati választásra az Új Kezdet Pártot.

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vette a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesületet, a Sóskúti Civil Kör Egyesületet, az Együtt a Hazánkért Egyesületet, az Összefogás Zsombóért Egyesület, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesületet, a Jövőnk Siófok Szervezzük Együtt Egyesületet, a Várunk Közéleti Egyesületet, a Nyírbátor Jövőjéért Egyesületet, a 2097 Csoport Egyesületet, a Kapu Civil Kurázsi és Kontroll Egyesületet és a Szentkirályi Vágó János Gazdakört.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig nyilvántartásba vette az Egység Ukrán Egyesületet, valamint a Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesületet.

Visszautasította az NVB, hogy jelölőszervezetként nyilvántartásba vegye a Közösen Építő Polgárok Pártját, mert nem az arra jogosult jelentette be, a 22. kerületi Baloldal Egyesület nyilvántartásba vételét pedig azért, mert a szervezet még nem szerepelt a civil szervezetek közhiteles nyilvántartásában március 12-én, a választások kiírásakor. Az NVB visszautasította a Várda Hagyományőrző, Kulturális Egyesület nyilvántartásba vételét a ruszin nemzetiségi választásra, mert a szervezet nem felelt meg a nyilvántartásba vétel követelményeinek.

Az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint hétfő délutánig már 31 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen a június 9-ei választásra, az önkormányzati választásra 396 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 84-et. A 2019-es EP-választásra 28 pártot vettek nyilvántartásba, az önkormányzati választásra 341 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 114-et.

Az NVB hétfői határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek - pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek - állíthatnak, valamint azon - a listás választások kivételével - független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölőszervezeteket az NVB és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölőszervezetet.

A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor.

Nyilatkozniuk kell a jelölteknek és jelölőszervezeteknek a nyilvántartásba vételhez továbbá arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választásra nem használnak fel. Nemzetiségi szervezetnél további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített célja legyen az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra kérelem alapján, egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson jogosultak részt venni. Ennek alapján a pártokat az EP- és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra veszik nyilvántartásba.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!