TV műsor

Zelenszkij üdvözölte, hogy Irán Franciaországba küldte elemzésre az Iránban lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait

Belföld, 2020.07.20

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte hétfőn, hogy Irán végül Franciaországba küldte elemzésre a januárban Teheránnál tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn 176 ember volt, senki sem élte túl a tragédiát.

Zelenszkij a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében közölte, hogy Irán már szombaton eljuttatta a feketedobozokat a franciaországi Lyonba, ahol az elemző munkában ukrán szakértők is részt fognak venni.

"Üdvözlöm, hogy a MAU légitársaság januárban Teheránnál lelőtt Boeing 737-es gépének, PS752-es járatának az adatrögzítőit a francia polgári repülésbiztonságot elemző és vizsgáló irodához küldték. Ez a helyes lépés a repülőgép lelövésével kapcsolatos vizsgálat befejezéséhez. A szörnyű tragédiában meghaltak hozzátartozóinak meg kell tudniuk az igazságot. Ezenfelül megfelelő kártérítést kell kapniuk az iráni féltől. Iránnak teljes, átlátható és független vizsgálatot kell folytatnia a nemzetközi normákkal összhangban" - hangsúlyozta az ukrán elnök bejegyzésében.

Irán intenzív tárgyalásokban áll Ukrajnával, Kanadával és más országokkal, amelyek utasai a lelőtt gépen tartózkodtak, és az alapos vizsgálatokat követően kártérítést követelnek a történtekért.

Teherán kezdetben azt állította, hogy műszaki okok vezettek a katasztrófához, csupán napokkal később ismerte el a gép lelövésének tényét. Kezdetben kitartott amellett, hogy a szerencsétlenség akkor történhetett, amikor válaszcsapást mértek az iraki amerikai katonai bázisokra azért, mert előzőleg az Egyesült Államok dróntámadásban megölte Kászem Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda tábornokát. Legutóbb egy hete az iráni polgári repülési igazgatóság azzal a verzióval állt elő, hogy a katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!