Zöld jövő kutatóközpont kezdte meg működését a Debreceni Egyetemen

Belföld, 2023.03.09

Nemzetközi együttműködésben vizsgálja a biodiverzitást - a fajok, az élőhelyek, a közösségek és a genetika sokféleségét - Debrecenben és térségében, a Tiszántúlon, Magyarországon és az egész Kárpát-medencében a Debreceni Egyetemen (DE) egy éve alakult, a tevékenységét most kezdő Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutatóközpont - jelentették be az egyetem és a központ vezetői sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, a DE rendelkezik minden olyan tudományággal és nemzetközi együttműködéssel, amely a koordinációs kutatóközpont közreműködésével megfelelő válaszokat tud adni a Kárpát-medencei biodiverzitás fenntartásával összefüggő kérdésekre.

Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt három jelentős globális céggel együttműködve klímaontológiai magánegyetem létrehozására készültek, amit a DE bázisán hoztak volna létre. A Covid-járvány ezt akkor megakadályozta, majd az orosz-ukrán háború és a szankciók végleg semmissé tették a törekvéseiket - tette hozzá a rektor, megjegyezve: ezért most klasszikus módon, alulról építkezve, közvetlenül a rektor alá rendelt intézményként hozták létre a biodiverzitás kutatására szolgáló multidiszciplináris központot.

Székely Tamás professzor, a központ vezetője elmondta, hogy a biodiverzitás feltérképezésére monitoringrendszert alakítanak ki Debrecen téréségben, amit később országos hálózattá bővítenek. A begyűjtött adatok értékelésében, a tudományos megállapítások és az azokra adott válaszok kidolgozásában pedig a mesterséges intelligenciát is felhasználják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!