3 tipp, amivel világosabbá tehetjük az étkezőt

Bulvár, 2022.10.21

Ha álmaink étkezőjéről fantáziálunk, akkor általában egy tágas, világos, csodásan berendezett helyiség jelenik meg a szemünk előtt.

Terítő Ha viszont a valóságban az ebédlő egy szűkös, kedvezőtlen tájolású, kicsi ablakokkal rendelkező félhomályos helyiség, akkor sem kell elcsüggedni, hisz néhány egyszerű trükkel sokat javíthatunk a helyzeten.

Használjunk világos színű textileket!

Egy alapvetően is sötét helyiségben nincs helye az ugyancsak sötét színű lakástextileknek. Az ablakokra kerüljenek fehér, áttetsző függönyök, az étkezőasztalt pedig borítsuk be világos színű abrosszal! A Home&Style webáruházban gyönyörű asztalterítők közül válogathatunk, melyek közt sokféle világos árnyalatú változat is található.

Ha nem akarunk hófehér abroszt, akkor ott a nagyon világos szürke, az ezüstös, a krémszínű, vagy a világosarany színű verzió is, ami szintén remekül mutat. Mivel az étkező egyik központi és gyakran legnagyobb bútordarabja az asztal, ezért kulcsfontosságú a rajta lévő terítő színe, hisz egy világos árnyalattal máris szembetűnő változást érhetünk el.

A hétköznapokon használjunk könnyen tisztítható, foltálló anyagból készült abroszt, hisz valószínűleg sűrűn kerülnek majd rá ételfoltok. Érdemes egyszerre többet is vásárolni, amiket aztán tudunk majd cserélgetni, így az asztal akkor sem marad üresen, ha a szokásos terítő épp mosásra vár.

Természetesen célszerű legalább egy ünnepi abroszt is beszerezni, ami különleges alkalmakkor kerül az asztalra (például karácsonykor, vagy ha vacsoravendégeket várunk). Ezt díszítsük egy árnyalatában eltérő, de mégis harmonizáló futóval! Ezekből is kaphatóak világosabb színűek.

Szereljünk fel több, erős fényű lámpát!

Bár kétségtelenül romantikus egy gyertyafényes vacsora, ugyanakkor például egy családi összejövetelnél jó, ha biztosított a kellő megvilágítás és mindenki jól látja az ételeket.

Mindenképp szereljünk fel egy csillárt közvetlenül az asztal fölé, aminek a fényét remekül visszaveri majd az előbb említett világos színű terítő. A foglalatokba helyezzünk nagyobb teljesítményű izzókat!

Ha a helyiség nagyobb, és a sarkokba kevésbé jut el a csillár fénye, akkor itt szereljünk a mennyezetre spotlámpákat vagy a falra dekorációs lámpákat. Az étkező máris fényárban fog úszni.

Világos színű bútorokat válasszunk!

Vitathatatlanul elegáns egy mahagóni színű tálalószekrény, ugyanakkor egy sötét ebédlőbe nem biztos, hogy olyan jó választás, hisz optikailag még sötétebbé tesz a teret. Helyette vásároljunk inkább fehér vagy világos színű (pl. Sonoma tölgy, bükk) színű bútorokat.

Persze hogy ne legyen túlságosan egysíkú az összhatás, a dekorációban egy-egy kisebb felületen megjelenhetnek a sötétebb árnyalatok (akár a fekete) is, de ügyeljünk arra, hogy semmiképp se vigyük túlzásba!

A bútorok mellett a falidíszeknél is törekedjünk inkább a pasztellesebb színekre, melyek remekül ellensúlyozzák a kevés természetes fényt.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!