A gyerekes udvar „kötelező” kellékei

Bulvár, 2021.12.21

Minden szülő tapasztalta már, hogy mennyire nehéz sokszor lekötni a gyerekeket, főleg a kisebbeket.

Gyerekek Pláne, ha közben lenne más tennivaló is, nem csupán a gyerekekkel közös móka. Sokkal egyszerűbb a helyzet, ha tartozik a házhoz kert, ahol a gyerekek önállóan is el tudnak játszani. Azonban sokszor még ez sem elég. Nagy dilemma tud lenni, hogy mi legyen, ha a lófrálást, a bújócskát, kismotorozást és fogócskát már megunták, és a következő programpont menthetetlenül egymás szekálása lenne.

Íme négy dolog, ami jó szolgálatot tehet minden gyerekes udvarban!

Homokozó

Örök klasszikus tíz éves kor alatt a homokozó: mindenkinek vannak a homokozáshoz kötődő kedves gyerekkori emlékei. A kisebbeket (hat éves kor alatt) is órákig képes lekötni, és egy jó homokozás remek lehetőséget ad a gyerekek közti békés együtt munkálkodás kibontakoztatására.

A homokozóhoz nem kell sok minden: négy darab fa léc, némi festék és valamilyen anyag, ami a homokozó gödör aljába fektetve megakadályozza a homok és a föld összekeveredését. És persze homok: sok helyen lehet fertőtlenített, kifejezetten homokozóba szánt homokot venni, de sajnos elég borsos árakon. Sokkal költséghatékonyabb megoldás, ha rendelünk 1-2 köbméter homokot a legközelebbi tüzép telepen – nagyjából negyed, ötöd áron megússzuk a homokot.

Amire érdemes figyelni, az a homokozó tisztántartása. A macskák, kutyák imádják a puha homokot kevésbé dicsőséges szükségleteik elvégzésére használni. Az ősszel hulló falevelek pedig könnyen belerohadnak a homokba, az eredmény sokszor egy nem annyira kívánatos nyálkás massza. A megoldás a homokozó lefedése valamilyen anyaggal, ponyvával. Persze sokkal szebb megoldás, ha eleve fedhető homokozót készítünk vagy vásárolunk. Fedhető fa homokozót kiváló minőségben
találunk a mubo.hu webáruházban is.

Trambulin

A gyerekek limbikus rendszere szinte kívánja az ugrálást, jót tesz a mozgáskordinációnak és fejleszti az egyensúlyérzéket. Nem véletlen, hogy a gyerekek legtöbbször imádják a trambulint, még a testvéri konfliktusokat is hajlandóak félretenni egy kiadós közös ugrálásért. Ha pedig a szokásosnál is több mozgást igénylő, örökmozgó gyerek van a családban, a trambulin gyakorlatilag egy áldás.

Trambulint már egészen kicsiknek is lehet vásárolni, de azt érdemes tudni, hogy sok szakember hat éves kor alatt nem igazán ajánlja ezt a szórakozási formát az általános balesetveszély miatt. Főleg abban az esetben, ha a kisgyereknek valami ok miatt nehezített mozgása, ortopédiai háttértörténete van, ami hajlamosíthatná a sérülésekre. A trambulint télre érdemes összeszedni, mert az ugráló anyaga nem igazán bírja a téli fagyokat. Maga a fémváz többnyire strapabíró. Egy tipp: nem érdemes a hidegebb hónapokra hagyni a trambulin szétszerelését, mert átfagyott ujjakkal igazán kellemetlen élmény az ugráló anyagát rögzítő kampókat és rugókat feszegetni.

A legkisebb trambulinok ára 20-30 ezer forintról indul, a legnagyobb méretűek ársávja 150-300 ezer forint között mozog.

Házi kedvenc

Nagyot dobhat egy kert „bejátszhatóságán”, ha a családnak van valamilyen hadra fogható házi kedvence: egy jól idomított kutya, egy kedves cica, nyúl, sün vagy bármi más, ami leköti a gyerekek figyelmét.

De még csak saját háziállat sem kell: okosan kialakított madáretetővel rengeteg szárnyas vendéget csalogathatunk a kertünkbe. A környezetünknek is jót teszünk, és a gyerekek is örülni fognak a kis látogatóknak.

Kerti játszótér

A saját, otthoni játszótérnek rengeteg előnye van, talán a legfontosabb, hogy komplexitásával folyamatosan képes lekötni a gyerekek figyelmét. Egy ilyen kerti játszótérhez tartozhat torony, csúszda, hinta, homokozó, kerti pancsoló, vagy akár mászófal is.

Az otthoni játszótér kialakításakor nagyon fontos odafigyelni a helyszín kiválasztására. Olyan terület kell, ami egyenes, biztonságos (nincsenek nagy gyökerek, kövek), kellő távolságban van a virágoskerttől, szerszámos kamrától, kocsi parkolótól, stb. És még egy nagyon lényeges dolog: ne a tűző napra tervezzük a játszóvárat, hogy a forró nyári hónapokban is használni lehessen!

Ha rendelkezünk a megfelelő tudással és szerszámokkal, saját magunk is készíthetünk otthoni játszóteret. De megoldhatjuk úgy is, hogy készen vásárolt elemeket kombinálunk saját gyártmányú részekkel, elemekkel. És persze van lehetőség arra is, hogy készen vegyünk meg egyben a teljes kerti játszóteret.

A kerti játszóterek árai – kész termékek esetén – 200 ezer forinttól indulnak, és nagyjából 500-600 ezer forintnál állnak meg, de találhatunk ennél drágább termékeket is. Nagyon fontos szempont vásárlásnál, hogy az ár tartalmazza-e az összeszerelést, telepítést, valamint lényeges a kiszállítás költsége is. Mindezekre érdemes rákérdezni rendelés előtt.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!