A levendula szakszerű gondozása

Bulvár, 2019.07.17

A levendula hazánkban is igen népszerű növény. Leghíresebb vidék, amely elsőre a levendulával kapcsolatban eszünkbe juthat, az a Tihanyi-félsziget.

Citygreen A Citygreen összeállításában most három levendula fajjal ismerkedhetünk meg közelebbről, valamint tippeket kapunk a gondozásukra vonatkozóan is.

1. Közönséges levendula

A keskenylevelű levendulaként is ismert növény évelő és örökzöld, amelynek fő ékessége a virágzata. Ezen növény felhasználása sokoldalú, használható illatosításra, gyógyászati célokra, de alkalmazzák a szépségiparban is.

Gyógyhatásai

Jelentős hangulatjavító, idegerősítő és nyugtató hatása miatt előszeretettel alkalmazzák az aromaterápiában. Segíti az elalvást, csökkenti a fertőzéseket, gyógyír lehet a korpás fejbőr és zsíros haj számára is.

Felhasználása

Ma már készíthetünk levendulából szörpöt, teát, üdítőt, alkalmazható rovarcsípésekre, de a gasztronómiában is alkalmazzák már fűszernövényként, vagy olaj és ecet formájában.

Levendula a kertben

A közönséges levendula gondozása rendkívül könnyű, mert a talajra nem kifejezetten kényes. Helyigénye nagy, kedveli a napos, szélvédett helyeket. Virágaiban nyáron, de akár még ősszel is gyönyörködhetünk. Ősszel érdemes visszametszeni, körülbelül kétharmadáig. Szaporítása dugványozással történik, nagyjából május végétől augusztusig.

2. Francia levendula

A francia levendula (Lavandula stoechas), spanyol, füzéres vagy bóbitás levendulaként is ismert növény szintén évelő, örökzöld cserje. A Földközi-tenger vidékén őshonos. Kétféle változata van, az alacsonyabb termetű (körülbelül 20 centiméter) verzió a balkonládák ideális növénye, míg a középmagas társa (körülbelül 50 centiméter) elsősorban kertünk dísze lehet.

Gondozása és külalakja némileg eltér a hagyományostól. Levelei hasonlítanak a közönséges levenduláéhoz, virágai azonban már különböznek attól. Füzéres virágai lehetnek lila, fehér vagy rózsaszín árnyalatúak. Közönséges társához képest igényesebb növény, ugyanis kevésbé ellenálló, fagyérzékeny, vízigényesebb, a napos és világos, jó vízáteresztő, átlagos kémhatású talajt preferálja. Kártevőkre nem érzékeny, folyamatosan csapadékos időben azonban gombabetegségek áldozatává válhat.

3. Angol levendula

Az angol levendula (Lavandula x intermedia) a közönséges és a széleslevelű levendula keresztezésével jött létre. Közepes termetű, nagyjából 80 centiméteres magasságot ér el. Kalászszerű virágai lila és fehér színben pompáznak. Igazán napos, világos helyen érzi jól magát. A laza, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Figyeljünk a megfelelő vízelvezetésre, ugyanis a pangó víz elrohaszthatja a gyökereket, és ezáltal sajnos kipusztul a növény. A nyár folyamán elnyílt virágait célszerű visszametszeni, szaporítása dugványozással lehetséges.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!