TV műsor

A Naprendszer kicsinyített másából rendeznek kiállítást Kazincbarcikán

Bulvár, 2021.09.07

A Naprendszer kicsinyített mását járhatják be az érdeklődők a jövő hétvégén Kazincbarcikán: a városi sétán méretarányosan mutatják be a Napot és a bolygókat, a holdakat, valamint a közöttük lévő távolságokat - közölte az Összefogás Barcikáért Egyesület kedden az MTI-vel.

A Mini Naprendszer kiállítást először júniusban tartották meg. A tárlaton szereplő installációkat azóta felújították és a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét bemutatják. Újdonság, hogy a korábbi kiállításhoz képest most a Mars és a Jupiter között található kisbolygókat is szemléltetik, valamint több holdat mutatnak be - olvasható a közleményben.

Mint írják, a kiállításon, amely a város legkülönbözőbb részeire kiterjedő installációkból áll, ahol a Naprendszer 1:1 400 000 000 arányban kicsinyített mása tekinthető meg. Ez azt jelenti, hogy a tárlaton a Naprendszer átmérője 3,2 kilométer lesz. A Nap a kiállításon egy 98,8 centiméteres gömbként látható, a Föld mindössze 8,8 milliméteres nagyságú, a Föld és a Hold távolsága pedig mindössze 28 centiméter.

Az eseményhez kapcsolódik a Don Bosco Sportközpont előtt kiállított úgynevezett Föld sétánya, ahol a felelőtlen emberi tevékenység következményeit mutatják be a tárlat szervezői. Egyebek mellett a 19. században Ausztráliába betelepített nyulak okozta ökológiai problémákat, a grönlandi jég és a permafroszt felolvadásának fázisait és a vörösiszap-katasztrófát szemléltetik. A látogatókat két helyszínen az úgynevezett Érdekességek asztala fogja várni, ahol érdekes és meghökkentő játékokkal, kísérletekkel találkozhatnak az érdeklődők - emlékeztett Rizner József, az Összefogás Barcikáért Egyesület elnöke.

A Naprendszer kicsinyített másának bemutatásával nemcsak egy természettudományos bemutatkozóra vállalkoznak a szervezők, hanem a Föld védelmének fontosságára is szeretnék volna felhívni a figyelmet. Bővebb információk az eseményről a www.hirozon.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!