A vármegyei önkormányzat üzemelteti az edelényi kastélyt, amely hamarosan újranyithat

Bulvár, 2023.06.14

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély üzemeltetését június 15-től jövő év május 15-ig Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata látja el; a magyar állam ehhez 270 millió forrást biztosít.

Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. együttes javaslatát az Edelényi Kastélysziget üzemeltetésének átadásáról. A határozott idejű megállapodás lejárta után lehetőség van folytatni a megkezdett együttműködést - írták.

A tájékoztatás szerint Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kastély jövőjével kapcsolatban elmondta: felvetődött az épület bezárásnak gondolata is, de folyamatosan arra törekedtek, hogy a műemléképület a jövőben ismét zavartalanul tudjon működni, hiszen az a régió egyik legfontosabb turisztikai látványossága.

Hozzátette, ennek érdekében egyeztetni kezdett az ÉKM-mel, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnökével. Alapos megfontolás után kijelenthető, hogy a vármegyei önkormányzat képes a feladat ellátására, és mivel a kastély üzemeltetése biztosított, így hamarosan ismét megnyithatja kapuit a látogatók előtt - jegyezte meg a képviselő.

Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője a közlemény szerint hangsúlyozta: a háromoldalú megállapodás, melynek célja a fenntartható működés biztosítása mellett a helyi közösségek és vállalkozók minél szélesebb körű bevonása, jelentős előrelépés a kastélysziget fenntartható működésének biztosítása felé.

Bánné Gál Boglárka (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök ígéretet tett arra, hogy jó gazdái lesznek a vármegye egyik kiemelt turisztikai értékének. Az önkormányzat korábbi portfóliójában már volt kastélyüzemeltetés, az elmúlt években pedig jelentős munkát végeztek a térségi turizmus erősítése érdekében - jelezte.

Megjegyezte, a vármegyében lévő várak és kastélyok jelentős része - köztük az Edelényi Kastélysziget - az elmúlt időszakban több mint 22 milliárd forintból megújult. A szerdai döntésről azt mondta: önkormányzatuk felelősen és a vármegye érdekeit szem előtt tartva vállalta el az üzemeltetési feladatot, és készen állnak előrevinni azokat a folyamatokat, amelyek a vármegye fejlődését szolgálják - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!