TV műsor

Az acélbetétes bakancs, és annak története

Bulvár, 2019.05.19

Írásunk ezt a cipőt fogja körbejárni, mert ha már ennyire népszerű darab, érdemes ahátteréről is többet tudni.

Katonadolog
A Katonadolog webáruházban a Steel Boots márkát találja meg a kedves vásárló, mely a Shellys és Dr. Martens márkák legfőbb konkurenciája. Nézzük is meg ezt a nevet, Dr. Martensét, mert alapvetően hozzá kapcsolódik ezeknek a cipőknek, bakancsoknak a története.

Klaus Märtens 1945-ben éppen szabadságát töltötte, amikor a Bajor Alpokban sérülést szenvedett a bokáján. Mivel orvosként szolgált a német hadseregben, a sérült bokájának nem volt kényelmes és megfelelő lábbeli egy katonai bakancs, ezért a gyógyulása alatti időben egy olyan cipő tervezésével kezdett foglalkozni, mely kényelmes, nem nyomja a sérült területet, ám biztos tartást ad a lábának.

A háború után elkészített bakancsot szerette volna értékesíteni, de 1947-ig nem sok sikerrel járt. Nem sokkal később Münchenben találkozott össze egykori egyetemi diáktársával és barátjával, Dr. Herbert Funckkal, akit lázba hozott barátja lábbelijének terve, ezért gyorsan meg is alapították üzletüket. Érdekes, hogy az első cipőkhöz a Luftwaffe repülőterein elhasznált és eldobált gumikat kezdék felhasználni a bakancsok készítéséhez.

Így indult el ennek a bakancsnak a története, ami aztán sok-sok változáson keresztül jutott el a ma ismert acélbetétes bakancsig.

Ma már viselik a katonai stílust kedvelők, punkok, motorosok, gótikust stílust kedvelők, különböző munkakörökben dolgozó emberek, de még a modellek körében is népszerűségnek örvend egy-egy polgárpukkasztó kép elkészítésének kellékeként.

Erőt, határozottságot sugall ez a bakancs

Míg a tűsarok inkább törékenységet, nőiességet, az “acélbetkós” bakancs ennek pont az ellentettjét, az erőt, férfiasságot sugallja. Ennek ellenére nemtől függetlenül hordják elsősorban a fiatalok. Számtalan márka, szín, méret, szárhossz közül választhatja ki mindenki az egyéniségéhez, stílusához közel álló darabot.

A cég kínálatában 36-47-es méretekben lehet megrendelni a bakancsokat. A vásárlók zöme még mindig a fekete színt kedveli leginkább, de kapható piros és lilás árnyalatban, de akár izgalmas és extrém zászlós kivitelben is.

Markáns, férfias, de kényelmes is?

Határozottan igen. Talpának tervezésekor figyeltek arra is, hogy légáteresztő legyen, ennek ellenére határozottan bírja a strapát. A lábfej, illetve az ujjak teljes biztonságban vannak a felette kialakított masszív kemény rétegnek köszönhetően. Hasznos lehet egy-egy koncerten kialakult káoszban, ha kénytelen az ember a lábát önvédelemre is használni.

Végezetül nézzük meg az árát is

Azt kell mondanom, hogy ár-érték arányban remek darabokat találunk a Katonadolog webáruházának kínálatában. 15-23 ezer forint között egy tartós, mutatós bakanccsal lehetünk gazdagabbak.
(Webrádió)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!