A rum ízének van egy tipikus karaktere, amit a magyar konyha előszeretettel használ ki, ezért számos fogásban főszerepe van. Nem csak nálunk használják ételekhez, hanem a származási helyén, a Karib-térségben is. Szülőföldjén jellemzően rumpácban úsztatják a húsokat, ami segíti a puhulás és a domináns ízek kidomborodását.
A rumok fajtái
A rumokat a színük alapján két csoportra lehet bontani, a fehér és a sötét rumokra. Magában vagy koktélként fogyasztva bármelyik jó választás, igaz, a koktélokhoz inkább a fehéret szokták. A konyhában azonban nincs rossz vagy jó választás, érdemes kísérletezgetni.
A konyhában felhasználható rumok között már lehet találni alkoholmentes rumaromát is. A rumaroma alapvetően nem egy rossz elképzelés, az íze nagyon hasonlít az igazi rum ízéhez, azonban egy kicsit jártasabb személy számára azonnal észrevehetőek a különbségek az elkészített ételben is.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a rumaromát el kell felejteni, ugyanis vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten jó, hogy van egy ilyen helyettesítő termék. Gondoljunk csak arra, amikor autóval érkezik valaki a vendégségbe. A felelős magatartás szellemében minden olyan ételről le kell mondania, amiben alkohol található, viszont olyat már bátran fogyaszthat, amiben rumaroma van.
Ilyen kivételes eseteket leszámítva viszont érdemes mindig igazi rumot használni a konyhában is.
Rumos italok
A rumpuncs a hideg téli időszak egyik legkedveltebb itala, talán egy lépéssel van lemaradva a forralt bor mögött. A rum azonban nem csak a téli időszakban használható, ugyanis a nyári hónapok egyik slágerkoktélja a Mojito.
Természetesen a Cuba Libre mellett sem szabad elmenni szó nélkül, ha már szóba kerültek a koktélok. A fentieken kívül rengeteg sok egyéb könnyed italnak az alapanyaga a rum, felsorolni is sok lenne. Ha valaki még nem próbált ki rumos italt, akkor érdemes az előbbi három valamelyikével kezdenie, akár a fenti sorrendben is végig lehet kóstolni.
Rumos ételek
Ha már szóba került a rum gasztronómiai felhasználása a konyhában, akkor muszáj megemlíteni néhány ételt is. Az egyik legismertebb a puncstorta, ami gyakorlatilag le se tagadhatná, hogy puncsból készül.
Érdemes még megemlíteni a rumos golyót is, illetve ha már golyók, akkor hozzá kell tenni, hogy a kókuszgolyók ízét is fel tudja dobni a rum. A magyar gasztronómia egyik különleges étele a somlói galuska, ami szintén elképzelhetetlen rum felhasználása nélkül.
(Webrádió)
Véleménye van? Szóljon hozzá!