Don Papa rum - egy felszabadító íz

Bulvár, 2019.09.17

Miért pont Don Papa a rum neve? Nagy kedvencünk varázslatos titkait csak kevesen tudják, ezért most betekintünk a kulisszák mögé, hogyan is készül a szabadság itala.

iDrinks A fülöp-szigeteki Petőfi

A rum a helyi szabadságharcok Petőfije, Dionisio Magbuelas emlékét hivatott fenntartani. De ki is volt ő? Eleinte sámán és gyógyító, majd cukornádfarmer és szabadságharc forradalmár lett az igazság nevében. Az emberek “dicső papként” emlegették. A filippínó farmerek vezéreként felszabadította Negros szigetét a spanyol uralom alól, majd átadta az irányítást az amerikaiaknak. A rum filozófiája csodálatos, ugyanis a helyiek szerint az ital maga Isio megtestesülése, tehát szelleme ott él mindannyiukban.

A sikersztori

A történet kezdete Stephen Carroll, a Remy Cointreau korábbi vezérigazgatójának utazása volt. Amikor Negros szigetére utazott, a kalandos szellemiség hatására kipattant a fejéből az isteni szikra, miszerint itt kell csinálni egy világverő rumot. A Fülöp-szigetek a harmadik legnagyobb rumpiac Amerika és India után, így egyértelmű, hogy közkedvelt ital az egész bolygón.

Mi a titkos recept?

Negros szigetén Don Papa aratott elsőként cukornádat. Minden évben, októbertől-májusig a két kezével vágta a termést. Ezeket malmokba szállították, ahol ledarálták és őrölték a nádakat. Ekkor megszületik a melasz, amit csak “Black Goldként”, vagyis “Fekete Aranyként” emlegetnek. A rum készítésekor 65 fokosra csökkentik a szesz tartalmát. Amerikai bourbon tölgyfahordóban érlelik. Aromáját a hordók sajátos elosztása is erősíti. Masszív, égetett, fűszeres ízt adó hordók, amelyek jellege gyümölcsös ízt és sötét színt kölcsönöz a rumnak.

Ismerkedj a Don Papákkal!

Az ország első rumját, a Bleeding Heart Rum Company álmodta meg, amely 40%-os alkoholtartalmú és hét éves érlelésű. Mediterrán, karamellás-vaníliás illata elvarázsol. A világos, borostyán színű rum egy csipetnyi fűszeres narancsossággal van megbolondítva. Számos koktél alapanyagaként is szolgál. A fenséges változata, az édesen krémes Don Papa 10 Years rum, ami 43%-os. Korlátozott mennyiségben érhető el, Negros Occidental területéről. Barrique és amerikai tölgyfahordóban érlelt, sötét borostyán színű, mély, intenzív illatú. Igazi ízörvény vár minket a szárított gyümölcsökkel, kakaóval, kicsi csokival, bársonyos karamellával és vaníliával.

Külcsín

Egyedi csomagolásán egy igazi gentleman látható, aki látszólag monoklit visel, ám valójában egy egzotikus gekkó díszeleg a szemén. Nyakában egy pápaszemes maki, egy csiga, a háttérben pedig egzotikus madarak láthatóak. A palack Franciaországból, a parafa Portugáliából, a címke Olaszországból, a brand New Yorkból származik. Megkívántál egy korty Don papát? Nézelődj az iDrinks oldalán! Forradalmi ital, forradalmároknak!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!