Egyiptomi gyümölcsevő denevérek születtek a debreceni állatkertben

Bulvár, 2023.05.18

Utódokkal gyarapodott az egyiptomi gyümölcsevő denevérek csapata a Debreceni állatkertben: a tavasszal világra jött, jelenleg még ismeretlen nemű három kölyök egyelőre anyján kapaszkodva tölti idejét a szenegáli fülesmakikkal közösen lakott afrikai éjszakai társasbemutatóban - közölte az intézmény vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Nagy Gergely Sándor azt írta, a három jövevénnyel immár 12-re nőtt a gyümölcsevő denevérek debreceni csapata.

Az egyiptomi gyümölcsevő denevér, más néven nílusi repülőkutya Afrikától, többek közt Nílus vidékétől Anatólián, Ciprus szigetén, valamint a Közel-Keleten át egészen Pakisztánig előfordul.

Étlapján szinte kizárólag különféle, főként édes gyümölcsök szerepelnek. Szüksége is van a nagy energiatartalmú táplálékra, mivel az aktív repülés rendkívül energiaigényes - ismertette a szakember.

Hozzátette: hatalmas, akár 9000-es lélekszámú kolóniákat alkot, amelyek éjszakánként sűrű rajban lepik el a környék gyümölcstermő növényeit. A denevérnek egyszerre általában csak egyetlen utóda születik.

A cseperedő kölyök egyre nagyobb terhet jelent az anyaállat számára, ezért hathetes korától már nem rajta, hanem egy faágon, vagy a barlang mennyezetén csimpaszkodik. Mintegy féléves korára erősödik meg annyira, hogy maga is repüljön - magyarázta Nagy Gergely Sándor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!