Európai díjra jelölik a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programját

Bulvár, 2020.04.02

Európai díjra jelölik a Fővárosi Állatkert hulladékcsökkentési programját, a budapesti intézmény különböző környezetvédelmi intézkedéseket vezetett be a zöldebb működés érdekében - hangzott el csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az előző év novemberében az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében egy 9 napos programsorozatot szerveztek, ahol érzékeltetni akarták az érdeklődőkkel a napjainkban felhalmozódó szeméttermelés problémáját - közölte Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hozzátette, hogy a látogatókat az intézmény bejáratánál többek között egy nagy méretű szemétszörny és cigarettacsikk-akvárium fogadta, ezáltal kézzelfogható lett, hogy egy ekkora méretű intézmény mennyi hulladékot termel egyetlen nap alatt. A programsorozat idején bemutatót tartottak a kerttulajdonosok számára a különböző komposztálási lehetőségekről és játékos, kézműves programok révén ismereteket adtak a gyermekeknek a háztartási hulladékok lehetséges felhasználásáról.

A fővárosi állatkert arra törekszik, hogy saját működése minél inkább környezetbarát legyen. Az intézmény célként tűzte ki, hogy területén az eldobható hulladékok aránya csökkenjen, az újrahasznosított termékek mértéke pedig növekedjen. A vendéglátóhelyeken már megközelítőleg egy évtizede újabb és újabb intézkedéseket hoznak a környezetbarát működés érdekében. Az ételeket gabonából préselt tányéron szolgálják fel, a Széchenyi Gyógyfürdő termálvizét használják fel az állatházak fűtésére, a jövőben pedig be fogják tiltani a PET palackokat az állatkert területén.

A Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége a tavaly novemberi Európai Hulladékcsökkentési Hétre szervezett magyarországi programok közül vállalati kategóriában az állatkert kilenc napos közönségprogramját találta a legjobbnak folytatódnak, ezáltal a budapesti intézmény képviseli Magyarországot az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díj nemzetközi döntőjében.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2012 óta tartják meg novemberben az Európai Hulladékcsökkentési Hetet szerte Európában. Tavaly 30 ország vett részt a kezdeményezésben körülbelül 16 ezer programmal, a hulladékcsökkentést ösztönző programokkal. Magyarországon 410 regisztrált esemény valósult meg, köztük a Fővárosi Állat- és Növénykert akciói - hangzott el a műsorban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!