Hasznos tippek kezdő cicás gazdiknak

Bulvár, 2021.07.27

A macska az egyik legnagyszerűbb háziállat: szobatiszta, lakásban is lehet tartani, játékos, intelligens, ha pedig elég szeretetet kap, akkor bújós és ragaszkodó.

Macska Ha rövidesen te is macskás gazdi leszel, akkor olvasd el cikkünket, hogy felkészülten várhasd az új jövevényt! 

Tedd biztonságossá a környezetet!

A cicák előszeretettel kóborolnak el, és őket a kutyákkal ellentétben még egy masszív kerítés sem tartja vissza. Egy elkószált macskára azonban rengeteg veszély leselkedik. Ilyenek például a mérgezés, gázolás, agresszív kutyák, rossz szándékú emberek és más kóbor macskák, akikkel összeverekedhet.  

A cicát tehát legbiztonságosabb a lakásban tartani, esetleg a kertbe kiengedni úgy, hogy közben felügyelet alatt tartod, és nem engeded, hogy megszökjön.  

Azonban így is akad pár olyan dolog, amire kint és bent is figyelni kell, hogy kedvencedre valóban ne leselkedjen semmilyen veszély. Ne hagyj elöl semmilyen éles, hegyes tárgyat, amivel a cica játék közben kárt tehet magában, valamint szabadulj meg a mérgező növényektől is.  

A szemeteskukát is tárold olyan helyen, ahol az állat nem fér hozzá. Tüntesd el a szabadon lógó elektromos vezetékeket, ha pedig egy társasház sokadik emeletén laksz, akkor arra is figyelj, hogy a cica ne tudjon leugrani vagy leesni az erkélyről, ablakból. Használj macskahálót! 

Ne feledd, hogy a macsekok roppant kíváncsiak, szinte minden felkelti az érdeklődésüket, így a törékeny dísztárgyakat sem árt eltüntetni a szemük elől, vagy legalább egy üveges vitrinbe tenni, hogy ne kezdjen el játszadozni velük.

Szerezd be a szükséges felszerelést!

Még mielőtt a cica megérkezne új otthonába, vásárold meg azokat a kellékeket, amire szüksége lesz.

Az első és legfontosabb egy kényelmes fekhely, ahol pihenni tud majd. Ez lehet akár egy bélelt vesszőkosár, egy szimpla, kitömött macskaágy, de ha nagy helyed van, akkor elhelyezhetsz egy komplett macskabútort, ami az alvóhelyen kívül egyben mászóka és kaparófa is.  

A másik fontos kellék az alom és az alomtálca lesz a Petguru kínálatából. A macskák többsége hamar rászoktatható a használatára, így már csak arra kell figyelni, hogy gyakran takarítsd, és kedvenced mindig szobatiszta lesz.  

Ezenfelül természetesen kellenek még etető- és itatótálak, macskaeledel, jutalomfalatok, a bunda ápoláshoz fésű vagy kefe. És persze nem feledkezhetünk meg a játékokról sem, hiszen a kiscicák nagyon játékosak, és sok felnőtt állat is szívesen pofozgat például egy labdát vagy kerget egy felhúzható egeret. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy ezekkel kellőképpen lefáraszthatod cicusodat. Sőt a közös játékkal a köztetek lévő kapocs is igencsak pozitív irányba fejleszthető.

Könnyítsd meg a macska első napjait az új helyen!

Egy kiscica számára mindig nagy megrázkódtatás, amikor elválasztják az anyjától és új helyre kerül. Ezért eleinte légy vele türelmes, hisz természetes, ha az első napokban félénk és bizonytalan.  

Persze foglalkozz vele sokat, simogasd, szólítsd gyakran a nevén, de ha ennek ellenére is gyakran elbújik, akkor csupán némi időre van szüksége, amíg megszokja az új helyét.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!