Hígítva vagy hígítatlanul? Az illóolajok biztonságos használatáról

Bulvár, 2021.05.23

Egyre népszerűbbek és kedveltebbek az illóolajok - nem véletlenül. Rengeteg csodálatos és varázslatos összetevő rejtőzik egy pici cseppjükben is, melyek enyhíthetnek sok-sok kellemetlen testi-lelki tünetet, támogathatják a szervezet öngyógyító folyamatait.

Essentialheal
Az aromaterápiás párologtatás talán a legismertebb felhasználási formájuk. E belélegzéses alkalmazás mellett azonban a helyi, bőrön történő alkalmazás is nagyon hatékony lehet bőrproblémák – pattanások, vágások, zúzódások –, mozgásszervi problémák kezelésére. Kedvelt még borogatásra, inhalálásra és fürdővízbe vagy lábvízbe keverve. A közvetlen, hígítatlan alkalmazása azonban kerülendő, csak szakember javaslatára megengedett! 

Óvatosan akkor is, ha kiváló minőségű, 100%-os az olaj

A növényi oldószeres kivonatokat vagy növényi összetevőket tartalmazó hidrofób, azaz vízben nem oldódó illóolajok nagyon koncentrált elegyek. Számos kémiai vegyületet tartalmaznak, ettől hatásosak és „mágikusak”. Éppen ezért minden olajnak más és más az adagolási előírása.  

Vannak például melegítő vagy hűsítő olajok. A borsmenta, nagyon magas mentoltartalma miatt például igen jól hűsít. Az oregánóolaj pedig intenzív melegítő. Hígítatlanul alkalmazva azonban mindkettőt igen kellemetlennek érezhetjük, erős irritációt és még sérülést is okozhatnak. Attól, hogy egy illóolaj 100%-os tisztaságú, még ne használjuk hígítatlanul! A hordozóolajok segítenek ebben minket.  

Csak hígítva alkalmazzuk!

Vannak, akik kifejezetten pazarlásnak tartják az illóolajok hígítatlan alkalmazását. Az olajok neve is jelzi, hogy könnyen eltűnnek, ellenben a hígítással nem illannak el, tovább megmaradnak, így sokkal hosszabb ideig is kifejtik hatásaikat.

Csak körültekintően szabad alkalmazni őket, bizonyos esetekben kifejezetten ellenjavalltak (terhességben, gyermekeknél). A legtöbb hordozóolaj szagtalan, vagy csak enyhén illatos. Az édesmandula-olajat, az argánolajat, a szőlőmagolajat és a napraforgómag-olajat minden bőrtípusra ajánlják. A sárgabarackmag-olaj, az avokádó- és a ligetszépeolaj a száraz, míg az édesmandula-, a szőlőmag- és a mogyoróolaj a zsíros bőr olaja.  

A helyes hígítás

Az allergiás kontakt dermatitisz (szenzibilizáció vagy érzékenység) a szervezet immunválasza. Ha valamelyik, a bőrön alkalmazott olaj nem tetszik neki, a test így jelzi: kipirul és viszket. És nem is mindig az alkalmazási területen közvetlenül. A hígítással e felesleges kockázat csökkenthető, az 1-2%-os hígítási arány javasolt.

A felelős gyártók mindig feltüntetik az illóolaj maximális hígítási arányát. Bizonyos problémák esetén – szalicilsav-érzékenység, véralvadási zavar – azonban csak szakember javaslatára használhatók az olajok. Kétéves kor alatti gyermekeknél pedig még sokkal körültekintőbbek legyünk! Így élvezhetők biztonságosan a természet e remek ajándékai.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!