Immunerősítő gyógynövények a konyhából

Bulvár, 2021.04.21

Eszedbe jutott már, hogy a konyhai fűszerekre más szemmel nézz? Egy csomó fűszer nem csak ízesítésre jó, hanem szervezetünket is stimulálja.

Multivitamin
A kedvelt teaalapanyag, a csipkebogyó például remek C-vitamin forrás. A vadrózsa áltermése hecsedliként ismert. Ez az egyik legmagasabb vitamintartalmú hazai növény, amiből számos étrend-kiegészítő készül. Magas antioxidáns tartalma fokozza a szervezet védekezőképességét, erősíti az érfalakat, segíti a csontképződést. Javítja a koleszterinszintet, vérnyomást és segíti az emésztést.

Szinte mindenre jó, használd hát bátran. De vigyázz, max. 50 fokos vízben áztasd, különben veszít értékes összetevőiből.

Lássuk, milyen gyógyhatású a kurkuma és a gyömbér!

Az aranysárga fűszert Indiában több ezer éve használják. A kurkuma jellegzetes íze a gasztronómiában, egészségügyi előnyei pedig a gyógyításban teszik nélkülözhetetlenné. Csodás ízvilága a testednek is segít. Ha szereted, használd levesek és tésztás, húsos ételek készítéséhez.

Hatékony gyulladáscsökkentő, mely az agyi funkciókat is javítja. Fekete borssal együtt fogyasztva még hatásosabb a rák és az Alzheimer-kór megelőzésében, illetve az öregedés fizikai tüneteinek és általában a krónikus betegségeknek a visszaszorításában.

A gumós gyömbér jellegzetes aromájától sokan idegenkednek, pedig ellenállhatatlan illata és íze természetes olajokból származik. Ezek közül a legfontosabb a gingerol, ami köztudottan emésztést elősegítő. Terhesség alatt az émelygés csökkentésére, mézzel keverve influenza és nátha ellen használható.

Segíthet a fölös kalóriák elégetésében és a vércukor, illetve a koleszterinszint csökkentésében is. Remek gyulladáscsökkentő, és a kukumához hasonlóan javítja az agyi funkciókat.

Az isteni fokhagyma

Már Hippokratész, a híres ókori görög orvos is fokhagymát írt fel különféle betegségek kezelésére. Igazolt vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett egészségmegőrző hatása a benne található kénnek köszönhető. Segíthet leküzdeni a megfázást, az influenzát, aktív vegyületei csökkentik a vérnyomást és javítják a koleszterinszintet. Magas antioxidáns tartalma segíthet az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében.

Nem csak kiváló ételízesítő, hanem nélkülözhetetlen gyógyhatású szer is. Ha idegenkedsz átható szagától, a Biocity áruházból tablettaként is megveheted. ⁠ 

Fahéj és a csillagánizs

A távol-keleti konyha alapfűszerei itthon az édes karácsonyi édességekről ismertek. Sós és édes ételekbe, teákba és forralt borba használjuk. Az ősi kultúrák a jellegzetes ízvilág mellett tisztában voltak az egészségmegőrzésben betöltött szerepükkel is. Mindkét fűszer erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaölő hatású. Segítik a védekezőképességet, ismert vérnyomás- és vércukorszint-szabályozók, a fahéj pedig az inzulinrezisztencia ellenszere. Egészségügyi okból a ceyloni fahéj fogyasztása ajánlott.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!