Kígyómarásban meghalt Nepálban egy tizenéves lány, akit kunyhóba zártak a ciklusa idejére

Bulvár, 2023.08.11

Meghalt egy 16 éves lány Nepálban, miután a menstruációja idejére bezárták egy erre a célra kialakított kunyhóba, ahol megmarta egy mérgeskígyó - jelentette pénteken a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Kígyó Jóllehet 2005-ben betiltották, országban még mindig sok helyen gyakorolják az úgynevezett csaupadi szokását, mely során a havi ciklusok alatt a nőket - mint "érinthetetleneket" - külön erre a célra kialakított kunyhókba zárják. A hinduizmus bizonyos tanaiból származtatott tradíció még mindig sok helyen eleven Nepál nyugati, Indiával szomszédos régióiban.

Anita Csand halála 2019 óta az első, a csaupadival összefüggésben lévő haláleset, a szokás ellen küzdő aktivisták pedig attól tartanak, hogy a csaupadi visszaszorításáért folytatott harcuk hiábavaló. 2005 óta a csaupadi gyakorlóit akár háromhavi börtönbüntetésre és 3000 nepáli rúpiára (7800 forint) is büntethetik.

Csand rokonai tagadták, hogy a lány a kígyómarás idején menstruált volna.

A kegyetlen szokás miatt sok, kunyhóba zárt nő esik vadállatok áldozatául, mások pedig füstmérgezésbe halnak bele, mikor az ablaktalan építményekben tüzet próbálnak gyújtani.

Aktivisták felhívják a figyelmet, hogy bár országszerte ilyen kunyhók ezreit rombolták le, minden jel arra mutat, hogy sokat újraépítettek. Kiemelték azt is, hogy a koronavírus-járvány miatt a figyelem elvonódott a csaupadi elleni küzdelemről, a járvány után pedig az ország mintha elfeledkezett volna a problémáról.

Fotó: Illusztráció
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!