Költözés Olaszországba

Bulvár, 2020.02.16

Sok ember számára vonzó a mediterrán életérzés, az olaszok lazasága, a tengerparti hangulat és a finom ételek sokasága.

Olaszország Azonban ha valaki nem csak turistaként akarja átélni ezt a varázst, hanem az élete színterét szeretné áttenni ebbe az országba, akkor fel kell készülnie néhány dologra.
 
Nyelvtudás
 
Az olaszok a magyarokhoz hasonlóan nem jeleskednek az idegen nyelvek ismeretében, ezért akkor járunk a legjobban, ha indulás előtt egy jó adag olasz kifejezést elsajátítunk. Bár vannak néhányan ott is, akik beszélnek angolul vagy németül, de ha a mindennapi életben szeretnénk boldogulni, akkor az olasz nyelv ismerete elkerülhetetlenné válik. Persze az apróbb dolgokat mutogatással is a másik értésére adhatjuk, de a kézzel-lábbal kommunikálás nem épp a legmegfelelőbb formája a társalgásnak.
 
Tartalék
 
Mielőtt nekiindulunk a nagy kalandnak, fontos, hogy legyen vésztartalékunk felhalmozva. Erre egyébként akkor is szükség lenne, ha nem költöznénk sehova, de egy idegen országba telepedéshez ez hatványozottan szükséges. Járjunk alaposan utána a várható költségeknek, és ez alapján minimum 3, de inkább 6 havi tartalékkal induljunk neki az útnak.
 
Továbbá a tartalékon felül is legyen annyi félretett pénzünk, hogyha minden kötél szakad, haza tudjunk jönni.
 
Munka
 
Mivel Olaszország meglehetősen nagy, ezért az országon belül is nagy különbségek vannak munkalehetőségek és gazdasági helyzet területén is. Amennyiben nem aláírt munkaszerződéssel költözünk ki, nem lesz egyszerű a dolgunk. A munkáltatók ugyanis jellemzően az olasz munkanélkülieket választják a megüresedett pozíciókra, hiszen utánuk az államtól támogatást kapnak.
 
Ahhoz, hogy jó állást kaphassunk, valamilyen tudással, például jó nyelvtudással (az olaszon felül persze) ki kell tűnnünk a tömegből. Ha sikerül megcsípni egy alkalmazotti állást, akkor először csak pár hónapos szerződést fognak aláíratni velünk, és ha a munkáltató elégedett a munkánkkal, újabb hónapokkal hosszabbíthatja meg a szerződést. Ha megtart legalább három évig, akkor van esély arra, hogy határozatlan idejűre változtassa a szerződést, ennyi idő elteltével ugyanis már kötelező a munkáltatónak határozatlan idejű szerződéssel alkalmaznia a munkavállalót.
 
Ügyintézés
 
A mediterrán lazaság a bürokráciában is jelen van, a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy elkapkodnák az ügyintézést. A dolog azzal indul, hogy hiába van mindennek hivatalos nyitvatartási ideje, azt odaérkezésünkkor fogjuk megtudni, hogy aznap tartanak-e ügyfélfogadást vagy sem. Ha igen, akkor sem vagyunk sokkal beljebb, hiszen az olaszoknál az ügyintézés többnyire többkörös, ezért hetekig is eltarthat, mire egy egyébként egyszerűnek tűnő ügy végére érünk.
 
Ha a fentiek után még mindig úgy érzed, hogy belevágnál a kalandba, vedd fel a kapcsolatot a Visszuk.hu profi költöztető csapatával, hogy legalább a költözés zökkenőmentes legyen!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!