Korábban Szegeden, most Békéscsabán bukkant fel egy nagy mara

Bulvár, 2022.07.26

Többen kisméretű kengurúnak vélték, de szinte biztosra vehető, hogy egy nagy mara vagy más néven egy pampanyúl bukkant fel Békéscsaba határában a Csaba-tónál.

Pampanyúl
A furcsa szerzetről a Békes Megyei Hírportálra hivatkozva az Index is írt. A beol két olvasója ezután eredt az állat nyomába és sikerült is lencsevégre kapniuk a rágcsálót. A horgászok arról számoltak be a portálnak, hogy az állat jámbor volt, engedte, hogy az emberek mintegy 1,5 méterre megközelítsék, majd furcsa morgó hangot hallatott. A beszámolók szerint az állat nem ijedt meg az emberektől.  

A nagy mara vagy pampanyúl egy gyors, nyúlra vagy apró szarvasra emlékeztető Dél-Amerikában honos rágcsáló. A vízidisznók és a hódok után a nagy mara a legtermetesebb rágcsálófaj a világon. A pampanyúl elsősorban Argentína középső és déli vidékein él, ahogyan a neve is mutatja a száraz pampákon és ligetes erdőkben érzi jól magát. A kifejlett mara testhossza elérheti a 69-75 centiméteres nagyságot is, amihez egy 4-5 cm-es farok társul. A kifejlett egyedek súlya általában 8 kg körüli, de elérheti a 16 kilogramot is.

Korábban a Szegedi Vadasparkból is meglógott egy példány, az állat vélhetőleg egy lukas kerítésen keresztül szökhetett meg. A vadasparkból elszökött marát május 24-én fogták be a Szegedi Vadaspark munkatársai, akik a Napfénypark parkolójában üldözték a termetes rágcsálót.  

Azt, hogy a békéscsabai nagy mara kié vagy honnan szökhetett meg, egyelőre nem tudni.

(Webrádió)

Címkék

Nagy mára Pampanyúl Békéscsaba
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!