Bitcoin (BTC)
84,275.20 USD (0.40%)
MARKET CAP

$1.67 T USD
VOLUME

$11.98 B USD

Ethereum (ETH)
1,922.88 USD (0.09%)
MARKET CAP

$231.94 B USD
VOLUME

$6.17 B USD

TV műsor

Különleges magyar "űrcsokoládé" utazhat Kapu Tiborral a Nemzetközi Űrállomásra

Bulvár, 2025.03.13

Különleges magyar édesség, a Stühmer Pillanat Korfu "űrcsokoládé" utazhat a NASA jóváhagyását követően Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa csomagjában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Stühmer - Kapu Tibor
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program és a Stühmer Kft. szerdai közleménye szerint együttműködésük - melynek részeként a magyar csokoládé is eljuthat az űrbe - 2024 áprilisában kezdődött, az egyeztetéseket követően pedig a Stühmer hivatalos támogatóként csatlakozott a magyar űrmisszióhoz.

"Amikor először felmerült az ötlet, hogy csokoládét küldjünk az űrbe, elsőre lehetetlen kihívásnak tűnt. A NASA szigorú követelmények elé állított bennünket, hiszen az űrben tapasztalható különleges körülményeknek kell megfelelnie a felrepített csokoládénak" - idézi a közlemény Mazurka Évát, a Stühmer Kft. minőségirányítási vezetőjét.

A megoldás érdekében a cég csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett el kísérletezni. A gyors kutatási folyamat után a vállalatnak egy részben saját fejlesztéssel sikerült létrehoznia egy olyan csokoládét, amely megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak.

Az alapot a Stühmer hagyományos Korfu szelete adta, amely összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is
- tették hozzá.

A közlemény idézi Juhos Norbertet, a HUNOR-program mission managerét, aki kiemelte: kiemelkedő fontosságú volt számukra, hogy a misszió részeként megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.

"Az egyik legizgalmasabb része ennek az útnak, hogy nemcsak tudományos kísérleteket végzünk, hanem a személyes tárgyak mellett egy kis ízelítőt is vihetünk magunkkal a hazai különlegességekből" - üzente a kiképzőközpontból Kapu Tibor kutatóűrhajós, aki jelenleg Houstonban tartózkodik tartalékos kollégájával, Cserényi Gyulával, ahol az Axiom-4 misszió küldetésspecifikus képzését végzik.

"Ez a termék nem csupán egy finom édesség. Ez a magyar innováció, a tradíció és a modern technológia találkozása" - idézi az összegzés Farkas Bertalant, Magyarország első űrhajósát, aki felkészülésük során Kapu Tibort és Cserényi Gyulát személyesen is segítette tapasztalataival.

A közlemény idézi Csóll Pétert, a Stühmer Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét is, aki szerint a projekt a magyar kreativitás, az innováció és tradíció diadala.

"Büszkék vagyunk rá, hogy a Stühmer egy kis darab Magyarországot is eljuttathat a világűrbe"

Borítókép: Stühmer Édesség FB
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!
>
<