Megújult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának székháza

Bulvár, 2021.11.25

Több mint százmillió forintból újult meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának (DDNPI) a pécsi Pintér-kert Arborétumban álló székháza, míg a park egy kilátóval gazdagodott - tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t.

A közleményben azt írták, hogy a mintegy kéthektáros Pintér-kertben álló, a DDNPI székhelyéül szolgáló villaépület felújítására azért volt szükség, mert funkcióját már nehézkesen töltötte be. A DDNPI gazdálkodási tartalékaiból és kormányzati forrásból fedezett 123 millió forintos beruházás eredményeként megújulhattak az épület elavult belső terei. A ház teljesen új tetőszerkezetet kapott, valamint egy stílusában és arányaiban illeszkedő bővítmény épült hozzá.

Az egykori tettyei szőlőbirtokos villájának egyetlen eredeti formában fennmaradt belső terét, a Pintér-villa építési idejéből származó dolgozószobát a jövőben vezetéssel csoportok is felkereshetik, abban egy Natura 2000 tematikájú rejtett installációt is megtekinthetnek a látogatók, írták a közleményben. A Pintér-kertben 13,6 millió forintból, európai uniós forrás segítségével új, fából épült, üvegmellvédes kilátó is létesült, amely a kert vadregényesebb, nehezebben megközelíthető, legmagasabb részén, az erdőbe simulva nyújt panorámát Pécsre. A közleményben emlékeztettek arra, hogy a Pintér-kert névadója a kert és a villa egykori tulajdonosa, Pintér János volt, aki 1926-tól kezdődően néhány év leforgása alatt ültette el azokat a növényeket, amelyek a később kifejlődő örökzöld gyűjteményes kert alapját képezték.

Növényzetét ma az eredeti, mecseki karsztbokorerdei növényzet és a díszfajok érdekes elegye alkotja, benne értékes szubmediterrán flóraelemekkel. E botanikai értékek miatt a kert már 1974-ben helyi védettséget kapott, majd 1977-ben országos jelentőségű természetvédelmi terület lett, 2009 óta pedig a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként élvez védelmet. A DDNPI a kert további részének teljes felújítását már a korábbi években elvégezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!