Melyek a legforgalmasabb weboldalak Magyarországon?

Bulvár, 2022.03.15

A weblap típusok látogatottságát évről évre mérik, és igazán fontos statisztikát ad hazánk trendjéről ezen a téren.

Laptop Sokat megtudhatunk a mérésekből, ami egyfajta társadalmi keresztmetszetet is ad számunkra. Mellesleg általánosságban elmondható, hogy a hazai látogatottság az oldalak típusait illetően általában követi a nemzetközi trendeket.

Statisztikák és változások

Az, hogy éppen milyen weblapok számítanak a legnépszerűbbnek nagyban függ attól, hogy az adott időszakban épp milyen globális vagy hazai események történnek. Például a hírportálok jóval több látogatót vonzanak akkor, ha olyan történések zajlanak a világban vagy az országban, amelyre érdemes odafigyelni. Az ilyen mozdulások például a háborúk, a gazdasági változások vagy éppen a járványok. A Gemius szerint második legnépszerűbb kategória pedig mindig azokból a portálokból kerül ki, amelyek szórakoztatnak vagy épp teljesen kikapcsolják az agyat. A legforgalmasabb weboldalak nagy részét hírportálok, életmód magazinok és bulvárlapok alkotják, de az online szerencsejáték oldalak szerepe is számottevő. Ez a pandémiás karantén helyzet alatt ráadásul jelentősen nőtt. A weblapok látogatottsága egyébként naponta változik, mivel egy-egy esemény komoly befolyással bírhat a portálok nézettségére. Ha kijön valamilyen új sorozat, akkor azonnal nő a videómegosztók látogatottsága, amíg egy komolyabb esemény kapcsán a hírportálok napi száma fog jó ideig az egekbe szökni. Tehát a látogatottság ilyenkor sem fix, a méréskor is csupán átlagot vesznek alapul.

Tájékoztatás és szórakoztatás – avagy az utóbbi évek weboldal trendjei

Néhány éve jócskán átalakultak böngészési szokások. Amíg régen jobbára az ingyenes játékokat megosztó oldalak és a fórumok voltak például a legnépszerűbbek között, addig mára főleg a különféle videómegosztó portálok kerültek az első húsz leglátogatottabb oldal közé. Ennek oka egyértelműen a jelentősen megnövekedett videós tartalom mellett az elérhető filmek és sorozatok tömeges jelenléte. Ugyanez a helyzet a hírportálok tekintetében is. Ha csak a dobogósakat nézzük, akkor a legnépszerűbbek közt az Index, az Origo és a 24.hu oldala található. Egyik sem a megszokott újságok internetes adaptációi, viszont jóval népszerűbbek mint azok. Mi az oka? Vélhetően a modern, lazább hangnem és az olyan egyedi rovatok jelenléte, amelyek azt a korosztályt is érdeklik, akiket egyébként a naprakész híráramlat nem. Ilyenek a különféle mobilos tesztek vagy digitalizációval kapcsolatos rovatok jelenléte, amelyek ezen portálokon aktívan szerepelnek.

Bulvárból nagyfogyasztók vagyunk

Gondoljunk csak a Facebookra. Valamiért sokkal népszerűbbé vált, mint bármilyen más közösségi platform. S valószínű azért, mert naprakészen láthatjuk mi történik ismerőseinkkel – mi emberek pedig valamiért imádjuk ezt. Természetes kíváncsiságunk tudni, hogy mi történik a másikkal és ha celebek életéről vagy színészek válásáról van szó, akkor meg aztán pláne. A bulvár jórészt erről szól. Ismert emberekről és érdekes történésekről. Egy kis „pletyka” kikapcsolja az agyat, segít lelazítani és pont emiatt vált olyan népszerűvé az életmód magazinokkal együtt – főleg most a járvány idején.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!