Melyek a legnépszerűbb sportok világszerte?

Bulvár, 2022.07.19

A különféle sportok világszerte népszerűnek számítanak. Sokszor azonban nehéz azt megmondani, hogy melyek azok, amelyek igazán kedveltek.

Futball Erre egyrészt különféle mérőszámokat használnak, mint például a televíziós nézettség, közösségi média követések, a mérkőzések látogatottsága stb. Az azonban biztos, hogy a mára a sport a kultúránk alapvető részévé vált. Szinte nincs olyan ember, aki neki követne valamilyen sportágat. A sportok iránti rajongás pedig az élő közvetítések és az élő fogadás terjedésével egyre növekszik. Nézzük is meg, hogy melyek azok a sportok, amelyek világszerte a legtöbb rajongóval rendelkeznek.

Labdarúgás

Természetesen nem is szerepelhetne más az élen, mint a labdarúgás, amely világszerte a legnépszerűbb sportnak számít. Különösen igaz ez a nagy futball események idején, mint
például a világbajnokság. Az észak-amerikai kontinens kivételével a világ minden részén a vezető sportágnak számít. A focit azonban nemcsak nézik, hiszen a FIFA adatai szerint több, mint 250 millióan aktívan játszanak is. A foci egyébként Magyarországon is a vezeti a népszerűségi listát mind a nézettség, mint a szabadidős tevékenység tekintetében.

Kosárlabda

A kosárlabda az elmúlt időszakban vált egyre inkább kedveltté. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nincs annyira hosszú múltja, mint például a focinak. Ezt a sportágat ugyanis mindössze a 19. század legvégén alkotta meg egy amerikai testnevelő tanár, elterjedése pedig értelemszerűen ennél később kezdődött. Ezt követően azonban nagyon gyorsan elterjed és egyre népszerűbbé vált. Ma már az Egyesült Államokban a kosárlabda számít a vezető sportágnak, de például Európában is toplistás helyen van.

Hoki

A hokinak két változata is van. Az egyik az itthon is jól ismert jéghoki. A másik pedig a mezei hoki. Ez utóbbit füves pályán játsszák. Ez a sportág leginkább Indiában, illetve Pakisztánban
népszerű. A jégkorongként is ismert jéghoki pedig az észak-amerikai kontinensen hódít. A jéghoki azonban egyre jobban elterjed Európában is, egyre több csapat, és ennek megfelelően egyre több rajongója is van.

Tenisz

Kutatások alapján a tenisz egy rendkívül népszerű szabadidős sportnak számít, amelyet világszerte mintegy 60 millióan játszanak. Ezzel az egyik legnépszerűbb egyéni sportágnak számít a világon. Emellett természetesen a profi mérkőzéseket is sokan követik. Ez pedig a tenisz versenyek rendszere miatt szinte folyamatosan elérhető. Az nagy tenisz tornákat ugyanis úgy szervezik, hogy az egymást követően, az év során szinte mindig elérhetőek legyenek.

Tollaslabda

Sokak számára meglepő lehet, hogy a tollaslabda az egyik legnépszerűbb sportágnak számít világszerte. Ennek oka pedig az, hogy Ázsiában az egyik legnépszerűbb sportágnak számít. Számos profi játékos erről a kontinensről származik. Emellett sokan aktívan tollaslabdáznak is, egyes becslések szerint több, mint 200 millióan játszanak rendszeresen.

Röplabda

A röplabda, a tollaslabdától, vagy éppen a kosárlabdától eltérően, nem annak köszönhető a népszerűségét, hogy egy-egy kontinensen rengeteg rajongója van. Ez a sportág a világ minden részén ismert, és kedvelt sportágnak számít. Bár kevesebb rajongóval rendelkezik, mint az olyan toplistás sportok, mint a futball, mégis helye van a top 10 legnépszerűbb sportág között. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy egy olimpiai sportágról van szó.

Krikett

Bár ez a sportág hazánkban nem igazán népszerű, a világ más tájain a vezető sportok között szerepel. Többek között sűrűn játszott sport az Egyesült Királyságban, Angliában, Ausztráliában vagy éppen Indiában. Az adatok szerint pedig a világ 125 országában ismert és játszott sportágról van szó.

Asztalitenisz

Végül, de nem utolsó sorban, nem maradhat le a listánkról az asztalitenisz sem. Ennek az egyik legnagyobb vonzereje, hogy kortól, nemtől, fittségi állapottól függetlenül lehet ezt a sportágat űzni. Ennek köszönhetően pedig az egyik legnépszerűbb szabadidős sportként tartják számon. Profi szinten pedig számos ázsiai ország jeleskedik ebben a sportban, például Kína vagy éppen Indonézia.

Összegzés

Az élő közvetítések, illetve az élő fogadás terjedésével az egyes sportágak világszerte válnak egyre népszerűbbé. Ennek oka, hogy bárhol, bármikor, bármilyen sportágat követhetünk még akkor is, ha azok hazánkban kevésbé népszerűek.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!