Mesterséges intelligencia alkotta egy fotópályázat egyik kategóriagyőztes fotóját

Bulvár, 2023.04.18

Mesterséges intelligencia alkotta a Sony World Photography Award egyik idei kategóriagyőztes fotóját, a pályázat benyújtója elmondta: vitát akart generálni a képpel, és nem veszi át a díjat - írta a The Guardian című brit napilap és a BBC online kiadása.

Boris Eldagsen Boris Eldagsen német fotóművész Hamis emlékek: a villanyszerelő című pályamunkája lett a múlt heti Sony World Photography Award győztese a kreatív kategóriában. A fotón két különböző nemzedékhez tartozó nő kísérteties fekete-fehér portréja látható.

Eldagsen elmondta: a kép segítségével vitát akart indítani a fotózás jövőjétől.

A honlapján közzétett nyilatkozatában Eldagsen, aki Mainzban, Prágában és az indiai Haidarábádban tanult fotográfiát és képzőművészetet, azt írta: azért jelentkezett, hogy megtudja, vajon fel vannak-e készülve a versenyek a mesterséges intelligenciával létrehozott képekre.

"Kiderült, hogy nincsenek" - tette hozzá.

A művész szerint a fotós világnak nyílt vitára van szüksége arról, hogy mit akar fotográfiának tekinteni, és mit nem, és belefér-e a mesterséges intelligencia ebbe a kategóriába.

Eldagsen szerint történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, mivel ez volt az első alkalom, hogy egy mesterséges intelligencia által alkotott kép nyert egy rangos nemzetközi fotópályázaton. Hozzátette: mivel a mesterséges intelligencia és a fotográfia két különböző entitás, nem versenyezhetnek egymással egy ilyen pályázaton, ezért nem fogadja el a díjat.

A művész azt javasolta, hogy adományozzák a díjat egy odesszai fotófesztiválnak.

A World Photography Organisation szóvivője elmondta: Eldagsen szándékosan félrevezette őket azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben használta fel alkotásához a mesterséges intelligenciát.

A pályázat szabályai szerint a pályaművekre vonatkozó garanciákat a fotósok biztosítják, a kreatív kategóriában pedig szívesen fogadják a képkészítés különböző kísérleti megközelítéseit a cianotípiától a legmodernebb digitális gyakorlatokig.

A szervezők jelezték: Eldagsent kívánságának megfelelően eltávolították a versenyből, és készek különféle csatornákon és programokon körbejárni az általa felvetett problémákat, valamint üdvözlik az ezekről folyó beszélgetéseket.

Az elmúlt időszakban parázs viták robbantak ki a mesterséges intelligencia használatáról és következményeiről annak ugrásszerű fejlődése miatt. A mesterséges intelligencia egyre több területen jelenik meg a chatbotoktól a vezető nélküli autókon és a dalszerző szoftvereken át a gyógyszerfejlesztésig és a fotóművészetig.
(MTI)

Címkék

Boris Eldagsen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!