Miért a spanyol cédrus a legalkalmasabb fa a humidorok kialakításához?

Bulvár, 2023.04.16

A szivarosok számára kulcsfontosságú, hogy dohányrúdjaikat a megfelelő körülmények között tarthassák, hiszen csak így őrzik meg eredeti aromáikat, és nyújtanak kiváló füstölési élményt.

Szivar
A kezdőkben sok kérdés merülhet fel a szivarozás rituáléjával, a szükséges előkészületekkel, a szivarok tárolásával kapcsolatban, ezekre igyekszünk most választ adni, elsősorban a humidorok kialakításával összefüggésben. Mi a szivartartó dobozok legideálisabb anyaga és miért? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Tartson velünk, ha Önben is számos kérdés merült fel a szivarok tárolásával kapcsolatban.

A humidorok belsejének anyaga

A cédrusról legtöbben Csontváry festményével kapcsolatban hallottak, azonban a szivarosok számára ez a fa más szempontból fontos. Akár kis méretű, akár nagy humidort választ a Humidorshop.hu kínálatából, biztos lehet benne, hogy egy minőségi darab boldog tulajdonosa lesz, és a doboz belseje a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező fafajtákból készült.

Ez lehet a legáltalánosabban használt spanyol cédrus vagy amerikai/kanadai vörös cédrus, illetve hondurasi mahagóni. Mindhárom alkalmas szivartartó dobozok belsejének kialakítására, bár nem azonos tulajdonságokkal rendelkeznek.  

A legtökéletesebb faanyag erre a célra az eredetileg Libanonból származó, de a telepítések révén már az amerikai kontinensen is őshonos spanyol cédrus, amelyet hihetetlenül ellenálló tulajdonságai miatt nemcsak a szivarosok egyik legfontosabb eszközének készítésére, hanem bútorok gyártására is használnak.  

Miért a spanyol cédrus a legkedveltebb alapanyag?
 
A legtöbb humidor belseje több okból is cédrusfából készül, ugyanis legfontosabb jellemzői a következők:

  • Szerkezetének köszönhetően nagy mennyiségű nedvességet képes magába szívni, így stabil klímát képes biztosítani a humidorok belsejében, megakadályozva ezáltal a szivarok penészedését, illetve kiszáradását.
  • Illatanyagának köszönhetően távol tartja a dohányt károsító bogarakat.
  • Segíti a szivarok érlelését.
  • Hozzájárul a szivarok ízének kiteljesedéséhez.  

A másik 2 alapanyag tulajdonságai elmaradnak a spanyol cédrusé mögött, így azokat kevesebb gyártó használja.

Mi szükséges még a megfelelő klíma biztosításához?

Lényeges tehát a humidorok belső falának alapanyaga, de ugyanígy nem hanyagolható el a dobozok záródását biztosító zsanérok kialakítása sem. Lényeges, hogy szorosan, légmentesen csukódjanak, ezáltal biztosítható ugyanis az állandó belső páratartalom és hőmérséklet. A szivarok számára optimális páratartalom 68-72%, attól függően, hogy több évig tartó érlelés vagy mindennapi használat miatt van-e rá szükség, illetve az egyéni ízlés is befolyásolja.

A megfelelő páratartalom különféle párásító rendszerek segítségével garantálható, mérésére a beépített vagy utólag elhelyezhető hygrométer szolgál.

A cédrusfa belsővel készülő kis, nagy és akár szekrény méretű humidorok megbízhatóak, így minden szivaros számára ajánlottak.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!