A kezdőkben sok kérdés merülhet fel a szivarozás rituáléjával, a szükséges előkészületekkel, a szivarok tárolásával kapcsolatban, ezekre igyekszünk most választ adni, elsősorban a humidorok kialakításával összefüggésben. Mi a szivartartó dobozok legideálisabb anyaga és miért? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Tartson velünk, ha Önben is számos kérdés merült fel a szivarok tárolásával kapcsolatban.
A humidorok belsejének anyaga
A cédrusról legtöbben Csontváry festményével kapcsolatban hallottak, azonban a szivarosok számára ez a fa más szempontból fontos. Akár kis méretű, akár
nagy humidort választ a Humidorshop.hu kínálatából, biztos lehet benne, hogy egy minőségi darab boldog tulajdonosa lesz, és a doboz belseje a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező fafajtákból készült.
Ez lehet a legáltalánosabban használt spanyol cédrus vagy amerikai/kanadai vörös cédrus, illetve hondurasi mahagóni. Mindhárom alkalmas szivartartó dobozok belsejének kialakítására, bár nem azonos tulajdonságokkal rendelkeznek.
A legtökéletesebb faanyag erre a célra az eredetileg Libanonból származó, de a telepítések révén már az amerikai kontinensen is őshonos spanyol cédrus, amelyet hihetetlenül ellenálló tulajdonságai miatt nemcsak a szivarosok egyik legfontosabb eszközének készítésére, hanem bútorok gyártására is használnak.
Miért a spanyol cédrus a legkedveltebb alapanyag?
A legtöbb humidor belseje több okból is cédrusfából készül, ugyanis legfontosabb jellemzői a következők:
- Szerkezetének köszönhetően nagy mennyiségű nedvességet képes magába szívni, így stabil klímát képes biztosítani a humidorok belsejében, megakadályozva ezáltal a szivarok penészedését, illetve kiszáradását.
- Illatanyagának köszönhetően távol tartja a dohányt károsító bogarakat.
- Segíti a szivarok érlelését.
- Hozzájárul a szivarok ízének kiteljesedéséhez.
A másik 2 alapanyag tulajdonságai elmaradnak a spanyol cédrusé mögött, így azokat kevesebb gyártó használja.
Mi szükséges még a megfelelő klíma biztosításához?
Lényeges tehát a humidorok belső falának alapanyaga, de ugyanígy nem hanyagolható el a dobozok záródását biztosító zsanérok kialakítása sem. Lényeges, hogy szorosan, légmentesen csukódjanak, ezáltal biztosítható ugyanis az állandó belső páratartalom és hőmérséklet. A szivarok számára optimális páratartalom 68-72%, attól függően, hogy több évig tartó érlelés vagy mindennapi használat miatt van-e rá szükség, illetve az egyéni ízlés is befolyásolja.
A megfelelő páratartalom különféle párásító rendszerek segítségével garantálható, mérésére a beépített vagy utólag elhelyezhető hygrométer szolgál.
A cédrusfa belsővel készülő kis, nagy és akár szekrény méretű humidorok megbízhatóak, így minden szivaros számára ajánlottak.
(Webrádió)
Véleménye van? Szóljon hozzá!