Milyen szempontok szólnak a gömbzárak mellett?

Bulvár, 2023.05.16

Amikor azon gondolkodunk, hogy milyen zárakat lenne érdemes alkalmaznunk az otthonunkban, akkor rengeteg tényezőt alaposan végigveszünk.

Kulcs a zárban Az egyik lehetséges opció, ha gömbzárakat szereltetünk fel, amelyek nem csupán esztétikusak, hanem számos igényt képesek kielégíteni.

Mi is az a gömbzár?

Ahogy a neve is mutatja, jellegzetes alakkal, gömb formával rendelkezik ez a modell. Amerikai záraknak is hívják, a legtöbb amerikai filmben ilyenek szerepelnek ugyanis. Sokan emlegetik őket WC zárakként is, ami azonban már kevésbé helytálló kifejezés.  

Ha a Zardiszkont.hu gömbzár kínálatát alaposan szemügyre vesszük, azonnal látni fogjuk, hogy noha valóban akadnak köztük WC zárak is, gyakorlatilag ezek között a zárszerkezetek között minden igényre és minden ajtótípusra megtalálhatjuk az ideális megoldást.

Mit várunk el egy WC zártól?

Az egyes nyílászárók esetében eltérő elvárásaink fogalmazódhatnak meg attól függően, hogy milyen funkciókat várunk el tőle. Egy ajtó lehet simán csak becsukható, de akarhatjuk azt is, hogy egyik vagy mindkét oldaláról zárható legyen.  

Ha megnézzük például azt, hogy egy WC zár, illetve fürdőszoba ajtajára szerelt zárnak milyen szerepet kell betöltenie, akkor egyértelmű a válasz, hogy a belülről zárható nyílászáró lesz az optimális, hiszen ezzel garantálhatóan elkerülhetjük az olyan kellemetlen helyzeteket, hogy a családtagok egymásra rányitják az ajtót. Ez persze még ennél is lehet kínosabb, amennyiben mondjuk a vendégeinkkel tesszük ugyanezt.

A WC zár tehát ideális esetben belülről zárható. Ezt természetesen úgy is megvalósíthatjuk, ha benne hagyunk egy kulcsot a zárban állandó jelleggel, azonban jóval esztétikusabb megoldás, ha gombos zárat választunk. További szempont lehet az is, hogy szeretnénk-e azt, hogy baj esetén kívülről akkor is nyitható legyen az ajtó, ha belülről be van zárva.  

Egy fürdőszoba számtalan veszélyt rejthet, ezért remek gondolat vészfunkciós zárszerkezettel felszerelni, hiszen ez lehetőséget kínál arra, hogy segítsünk a helyiségben rosszul lett vagy balesetet szenvedett családtagunkon, a lehető leggyorsabban.

Melyik ajtóra melyik zár való?

Ahogy említettük korábban, az amerikai záraknak nemcsak WC zárnak ideális, egyik oldalán gombos változata létezik. Akadnak mindkét oldalukon gombos, egyik oldalukon kulcsos, másik oldalukon gombos, mindkét oldalukon kulcsos, valamint teljesen kulcsmentes változatai is.  

A mindkét oldalán zárható modell ideális lehet a gyerekünk szobájának ajtajához, aki így jelezheti, ha némi magányra vágyik.

A gömbzárakat választva lehetőségünk nyílik arra, hogy úgy válasszunk kifejezetten esztétikus, elegáns, szinte bármilyen enteriőrbe nagyszerűen passzoló modelleket, hogy a nyílászáróktól elvárt funkcióknak megfelelően választjuk ki az egyes modelleket, amelyek kinézetre egyformák, így megőrizhetjük otthonunkban a harmóniát.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!