Nagy tervei vannak a röszkei önkormányzatnak az egykori határőrlaktanyával

Bulvár, 2021.02.04

A tragikus körülmények közt elhunyt Bacskulin József örököseitől két éve vásárolta meg Röszke önkormányzata az egykori határőrlaktanya épületét.

Kulin bán háza
A vagyonos, vajdasági származású szemészorvos más ingatlanokat is hátrahagyott választott otthonában, melyek közül most az egyiket 50 millió forintért árulják az új tulajdonosok.

Hihetetlen kalandos és ellentmondásos élete volt a horgosról származó Bacskulin Józsefnek. Ifjú éveiben Szabadkán sakkbajnok lett. Papnak készült, aztán mégis orvosnak ment. Zágrábban kapott diplomát, Boszniában kezdett praktizálni – ott ragasztották rá a Kulin bán becenevet, amit nagyon szeretett. Feleségül vett egy német származású szemészorvost, majd ő is a szemészetre specializálódott. Ismert magyar szemészek mondták róla, hogy fiatal korában kiváló szaruhártya-specialistának számított.

Németországban praktizált, és állítólag olyan páciensei voltak, mint a japán császár, Brezsnyev szovjet pártfőtitkár, valamint Willy Brandt német kancellár sógornője. Mesés vagyont halmozott fel, de a pénzét nem csupán magára fordította. Egyre erősebb lett benne a hazafias érzelem, ezért támogatta a tehetséges határon túl élő fiatal magyar sakkozókat. Főként Lékó Péterben bízott, számára többször szervezett szimultánt Szegeden és Röszkén is.

Az idős férfi kapcsolata közben megromlott családjával, ezért a feleségét és fiát kitagadta az örökségből. Úgy rendelkezett, hogy azt teljes egészében hazafias célokra fordítsák. Többek között húsz százalékot kapjanak a sokgyermekes székely, csángó és magyar családok. Húsz százalékot a 8 évesnél fiatalabb, 5 százalékot a szenior sakkozók. A Magyarok Világszövetségére 15 százalékot hagyott. Terveit azonban felülírta egy tragikus esemény, ugyanis a Kanári-szigeteken – ahol saját nyaralójában üdült – két alkalmazottja nyereségvágyból meggyilkolta az idős férfit.

Ezt követően körülbelül 10 éves pereskedés kezdődött Bacskulin József hatalmas örökségéért, melyben a számos röszkein kívül budapesti, németországi és spanyolországi ingatlan is szerepelt. Végül a bíróság a volt feleségnek és a fiának ítélte ezeket, akik magyarországi jogi képviselőjük útján elkezdték értékesíteni a hazai ingatlanállományt. A röszkei önkormányzat régóta szerette volna megszerezni az örökséghez tartozó egykori határőrlaktanyát, így két éve ajánlatot tett az ingatlanra.

Borbásné Márki Mária polgármester elmondta, hogy nagy terveik vannak az ingatlannal, hiszen rengeteg lehetőség rejlik a most elhanyagolt állapotban lévő épületben. Pályázati forrásból szeretnék felújítani, és olyan funkciót adni neki, ami a röszkeiek érdekeit szolgálja. Józska bácsit jól ismerte, hiszen a család rengeteg időt töltött Röszkén. Egyszer megmutatta neki azt a kastélyszerű épületet is, ahol a családjával lakott. Rengeteg ereklyét gyűjtött itt össze Bacskulin József, többek között Horthy Miklóstól és Kádár Jánostól. Az idős férfi halála után sajnos az ingatlanai egy részét kifosztották, így rengeteg relikvia is eltűnt. A hosszú pereskedés miatt ugyanis lényegében gazdátlanul álltak ezek az épületek a Holt-Tisza partján. A legértékesebbet ezek közül egy magánszemély végül megvásárolta a család által megbízott ügyvéden keresztül, aki most 50 millió forintért árulja „ Kulin bán kastélyát”. Röszke polgármestere elmondta, nagyon sajnálja, hogy Jóska bácsi nem tudta valóra váltani az álmait. Bár a határ túloldaláról érkezett, és több helyen is élt, Röszkén teljesen beilleszkedett ő és a családja is. Örül annak, hogy hagyatékából sikerült megszerezni a határőrlaktanyát, és mindent megtesznek azért, hogy minél előbb felújítsák az épületet.
(Webrádió)

Címkék

Bacskulin József Kulin bán

Galériánk

Kulin bán háza Kulin bán háza
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!