Négyszázezer résztvevőt várnak a csütörtökön kezdődő Untold fesztiválra Kolozsváron

Bulvár, 2023.08.03

Az eddigi legtöbb résztvevőt, négyszázezer embert várnak a csütörtökön kezdődő négynapos Untold elektronikus zenei fesztiválra Kolozsváron. Ez a térség legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye.

Az erdélyi város központi parkjában, a Sétatéren, az itt található arénában és sportcsarnokban zajló fesztiválra a szervezők bejelentése szerint százezer emberre számítanak naponta. Mint közölték, ez lesz az Untold eddigi legnagyobb kiadása, mintegy négyszázezer részvevővel, mely nagyjából megegyezik Kolozsvár és a várossal összenőtt települések lakosainak számával.

A nyolcadik kiadásához érkező fesztivál 250 nemzetközi és romániai fellépőt vonultat fel, köztük híres lemezlovasokat, mint David Guetta vagy Armin Van Buuren, akiknél hagyománynak számít, hogy hajnalban órákig keverik a zenét az átszellemült rajongóknak az arénabeli nagyszínpadon.

A nyugat-európai, ázsiai, észak-amerikai és romániai résztvevők ezreire a román rendvédelmi szervek több ezer alkalmazottja és 800 biztonsági őr vigyáz. A rendőrök, csendőrök mellett a drogellenes központ munkatársai is jelen vannak, rendőrkutyák segítik a munkájukat.

A fesztivál 235 ezer négyzetméteres területén két mobilkórház és három elsősegélynyújtó pont lesz, és félszáz étkeztetési helyet is beüzemelnek.

A könnyűzenei seregszemlére érkező több ezer külföldi miatt a napokban a Tarom román légitársaság több különjáratot is indított Bukarestből. A fesztivál idején a városban éjszakai buszjáratok is lesznek.

Az Untold idei kiadása a szervezők közlése szerint 80 millió euró bevételt hoz Kolozsvárnak, de az anyagi haszon nem javít a fesztivál megítélésén. A lakosság számottevő része - főleg a környékbeli negyedek lakói - elsősorban a zajszennyezés miatt ellenzi, hogy a fizetős rendezvényt a városban tartsák. Azt is kifogásolják, hogy a fesztivál és az előkészületek idejére elkerítik a Sétateret, átszervezik a közszállítást, autóforgalmat.

Emil Boc polgármester a számtalan kritika ellenére kitart a rendezvény mellett, melyen rendszerint részt is vesz. Hozzáállását az anyagi haszon mellett a fiatalok támogatásával indokolja.

Az Untold révén a város lakosságának egy része is jelentős bevételhez jut, a négy napra akár több ezer euróért adnak bérbe egy-egy kolozsvári lakást a fesztiválra érkező külföldieknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!