Penge vendéglátás, avagy a kések tartásáról

Bulvár, 2019.12.14

A vendéglátásban rendkívül “éles” helyzetek alakulhatnak ki, amikor is lehet, hogy szükség van a főzés egyik elengedhetetlen eszközére, a késre.

Chefs.hu Azonban a konyhai feladatok elvégzése lehetetlen, ha nem figyelünk a kések pengéjének élesen tartására. Mint tudjuk, többféle méretű, típusú és kialakítású késekkel találkozhatunk a boltokban, így számos megoldás adott. A következő pár sorban arra kaphatsz választ, hogy mégis milyen technika segítségével tudod élesen tartani vágóeszközöket.

A tárolás titkai

Tudtad, hogy a nem megfelelően tárolt kés éle tönkremehet? Az alábbi alapszabályokkal te is megvalósíthatod a helyes tárolási módot; 

1. Kést élével felfelé ne rakjunk el!
2. Ha nem használod a kést, élvédőt rá!
3. Ne hagyd az ételbe szúrva!
4. Ne hagyd olyan helyen, ahol felforrósodhat!
5. Mindig tiszta, száraz helyen tartsd őket!

Szerencsére a tárolásukhoz ma már számos terméket találsz, mint amilyen a praktikus késtáska, amelyben egyszerre több kést is tárolhatsz, vagy az élvédő.

A karbantartás jelentősége

A nemesacélból készült éles kések karbantartása egyáltalán nem nehéz. Ez esetben ugyanis eléggé minimális az élek rozsdásodási esélye, de azért megeshet. Megfelelő elhelyezéssel, valamint a fenőacéllal, illetve más élező eszközökkel élesen tarthatóak.  

Ha nem tudod, milyen fenőeszközzel végezd, ne aggódj! Az Arcos 25 cm-es fenőacéllal késed visszanyerheti eredeti élességét. Egyszerűen és biztonságosan alkalmazható, mivel a nyél csúszásgátló bevonattal is rendelkezik.  

Az élezés bonyolultabb eljárást igényel, ha késed nem nemesacélból készült. Ötvözött acél vagy szénacél esetén a kések élei kiemelt gondoskodást igényelnek.  

Ajánlott kézzel mosogatni őket, mivel a mosogatógépben komoly károkat szenvedhetnek el. Tisztítsd meg hideg vagy meleg mosogatószeres vízzel, majd töröld szárazra őket! Ez a módszer kiváló egy mindennap használt kés esetében. Amennyiben csak ritkán veszed elő, akkor kend át néha egy kis tiszta étolajjal is!

Éles kés: mire jó?

Ha nem a megfelelő célra alkalmazod a késeket, akkor könnyen baklövést követhetsz el, hiszen eltörhet, kimehet az éle vagy berozsdásodhat. Ezek a nem helyes használat miatt bekövetkezhetnek, ezért elkerülésük érdekében mindig csak az adott munkafolyamathoz passzoló vágóeszközt használd.  

Szóval nagyjából ezeket teheted, ha éles késekre van gondod. Ha folyamatosan élezed, fened a késeket, akkor biztosan nem lesz velük probléma a használat során. Amennyiben mindig betartod a karbantartási és tisztítási előírásokat, illetve kizárólag a megfelelő munkafolyamathoz használod őket, akkor sok-sok évig megőrizheted tartósságukat.  

Ha érdekesnek találtad a leírtakat és szükséged van néhány penge termékre, akkor a Chefs.hu professzionális szakácskéseivel te is új irányba terelheted a vendéglátás művészetét!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!