Sokakat érint, a sztárokat sem kíméli az afázia vagy az arcvakság

Bulvár, 2022.07.28

Az afáziáról és az arcvakságról is igen keveset beszélünk, pedig azokat, akiket érint általában kellemetlen és nehéz helyzetbe hoz. Így járt nemrégiben többek között Bruce Wills és Brad Pitt is.

Bruce Willis - Brad Pitt A betegségek következményeiről és azok gyógyíthatóságáról Dr. Molnár-Tóth Alinkát, az SZTE SZAKK Neurológiai Klinika logopédusát kérdeztük.

WR. : Nemrégiben látott napvilágot, hogy negyvenéves karrierje végére tett pontot Bruce Willis-nél az afázia,  illetve, hogy Brad Pitt arcvakságban szenved, de senki sem hisz neki. Mennyire gyakori ezeknek a betegségeknek a megjelenése?

M-T. A.: Az afázia előfordulására becsült adataink vannak, évente körülbelül 28 ezer új stroke megbetegedéssel kell számolni, az afázia leggyakoribb kiváltó oka pedig éppen a stroke. A túlélők 40%-a érintett lehet, ez évente körülbelül 7000 főt jelent, mindehhez társul a korábbi megbetegedések következtében érintett, mintegy 40-50 ezer fő. A kutatók az arcvakság (prosopagnosia) előfordulási gyakoriságát 2-2,5%-ra teszik.

WR. : Keveset hallunk és beszélünk ezekről a betegségekről, hogyan változtatja meg mégis azok mindennapját, akik elszenvedői?

M-T. A.: Az afázia esetében egy szerzett, kognitív zavarról beszélhetünk, amely legtöbbször a stroke-ot követően vagy bármely más, a központi idegrendszert érintő sérülés következtében alakul ki. A betegek fejében többnyire megszületik a gondolat, tudják, hogy mit szeretnének kifejezni, azonban a megfelelő célszót vagy nyelvtani szerkezetet nem tudják összeállítani, így súlyos esetben rendkívül korlátozottá válhat a kommunikáció, s mindezzel párhuzamosan a beszéd megértése is valamely fokban károsodik. Talán az egyik legfontosabb jellemzője, hogy mindez nem jár együtt az intelligencia csökkenésével. Az arcvakság pedig jelentősen megnehezítheti az érintettek szociális életét, azonban a nehézségeket különböző stratégiákkal általában jól tudják kompenzálni, s számukra más ingerek (mozgás, hang) válnak fontossá a személyek felismerése során. Ehhez a tüneti képhez gyakran társul egyébként más, a vizuális feldolgozáshoz köthető deficit is.

WR. : Hogyan lehet mindezt elviselhetőbbé tenni, esetleg gyógyítani?

M-T. A.: Ma már számos terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre, amelyek segítségével nagyon szép eredményeket lehet elérni a (neuro)rehabilitáció során. Kollégáimmal a Klinikán több éve folytatunk kutatásokat, figyeljük a nemzetközi trendeket, hogy a betegeinknek a leghatékonyabb módon tudjunk segíteni. Fontos, hogy egyik kórkép sem progresszív, azaz megfelelő terápiával jól segíthető állapotokról van szó. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a stroke és más, a központi idegrendszert érintő megbetegedések súlyosságától is függ a terápia kimenetele. Ez azt jelenti, hogy számos faktor, körülmény befolyásolja azt, hogy ezek a kognitív zavarok milyen mértékben javíthatók.

WR. : Igényel-e egyéni bánásmódot, életmódot a két betegség jelenléte az adott személy életében, családja körében?

M-T. A.: Az afáziás személyek esetében fontos, hogy egyszerűbb nyelvtani szerkezetekkel fejezzük ki magunkat, hiszen ezzel megkönnyítjük a beszédfeldolgozást. Sokszor segítség, ha konkrét választás elé állítjuk őket: víz vagy tea. Amennyiben az afáziás beteg nem tudja magát kifejezni, nem tudja kimondani a szót, nagy valószínűséggel leírni sem tudja. Ilyenkor egyrészt érdemes türelemmel várni, hiszen többnyire valamilyen információt próbálnak a betegek átadni, még ha az nem is a célszó. Kutatásainak eredménye is alátámasztja, hogy habár az adott tárgyat (például fésű) nem sikerül megnevezni, de a beteg elmutogatja annak használatát, amiből ki lehet találni, hogy éppen mire gondolt a beteg. Általában elmondható, hogy bármely, a kognitív képességet érintő zavar esetében a mihamarabbi felismerés, azaz a pontos diagnosztikai folyamat megtervezése a legfontosabb lépés, hogy ezt követően – a család bevonásával – elkezdődhessen az egyénre szabott, specifikus terápia.
(Webrádió)

Címkék

Bruce Willis Afázia Brad Pitt Arcvakság
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!