Sólyom és agárbemutató színesítette a vadász családi napot Ópusztaszeren

Bulvár, 2021.10.24

Több százan voltak kíváncsiak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megrendezett vadász családi napra, ahol a legnagyobb sikere természetesen az agár és solymászbemutatónak volt.

Solymászat
Vadász családi napot rendeztek Ópusztaszeren, ahol a vadétel főzőverseny mellett óriási sikert arattak a kutyás, illetve ragadozó madár bemutatók, melynek végén az érdeklődők meg is simogathatták az állatokat. Először vizsla, majd magyar agár bemutatóval szórakoztatták a közönséget az emlékparkban, ahol többek között azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy az agarakat már a honfoglaló magyarok is előszeretettel használták vadászatra. A magyar agár angol társával ellentétben jóval szívósabb, így nem csak rövid távon lehet használni vadászatkor, hiszen kevésbé fárad el az üldözés során, testfelépítésének köszönhetően. A magyar agarat elsősorban nyúl zsákmány elfogására használják, hiszen rendkívül jó futók, agilis kutyafajta, amely kiválóan alkalmas az adott esetben 50 km/h-ás sebességgel cikázó vad elfogására. A műnyúl után villámgyorsan futó agarak mellett csodaszép vizslákat, többek között weimari és német vizslákat csodálhatott meg munka, illetve apportírozás közben a nagyérdemű.  


A kutyás bemutatók mellett óriási sikert aratott a solymászat is, melynek során Harris héja, indiai és afrikai uhu, valamint egy hatalmas szirti sas is színesítette a programot. A héják láthatóan idegesen viselkedtek a kutyák jelenlétében, még a kihelyezett csalival is csak nehezen csalogatta vissza gazdájuk az impozáns madarakat. A közönség ugyanakkor azt is megtudhatta, hogy a baglyok éjszaka és szinte nesztelenül repülnek, köszönhetően elképesztően puha tollazatuknak, ráadásul előszeretettel ragadják el a fákon este szundikáló kisebb madarakat, amelyeket kiváló látásukkal vesznek észre, majd csapnak le az ágak között. A sólyom sapkája pedig fontos kellék, hiszen segít a ragadozó madár megnyugtatásában és abban is, hogy csak az adott prédára koncentrálhasson, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem csak az arabok solymásztak előszeretettel, hiszen honfoglaló őseink is szívesen hódoltak ennek a szenvedélynek, azaz használták vadászatra a ragadozó madarat.


(Webrádió)

Címkék

Vadász családi nap Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!