Suhajda Szilárd túl van a harmadik akklimatizációs körön

Bulvár, 2023.05.14

Suhajda Szilárd túl van a harmadik akklimatizációs körön, sikeresen elérte szombaton a Mount Everest 7900 méteren fekvő Genfi-sarkantyú nevezetű pontját, ahonnan vasárnap ért vissza az alaptáborba - tájékoztatták a túra szervezői az MTI-t vasárnap.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja, hogy teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül első magyarként elérje a Mount Everest 8848 méteres csúcsát.

Harmadik akklimatizációs köre után a hegymászó néhány nap pihenést követően - egy megfelelő időjárási ablak érkezésével - elindulhat a Föld legmagasabb pontjára. Mint írják, a Mount Everest palack nélküli megmászása nemzetközi szinten is kiemelkedő és elismert teljesítménynek számít.

A tájékoztatóban emlékeztetnek arra, hogy Suhajda Szilárd május 9-én éjszaka indult az alaptáborból, ahonnan egyből a 6400 méter magasan fekvő 2-es magaslati táborig mászott, de a rendkívül szeles időjárás miatt egy éjszakára leköltözött az 1-es táborba, ahol elviselhetőbbek voltak a körülmények.

A hegymászó második akklimatizációs köre során "mindössze" 6870 méterig ért fel, mivel a 2-es és 3-as táborok között szélsőséges időjárási körülmények uralkodtak, így Suhajda fagyási sérülésektől tartva végül a leereszkedés mellett döntött.

A viszontagságos napokat követően az időjárás kedvezőre fordult, így érte el Suhajda Szilárd a 3-as magaslati tábort - itt már 7000 méter fölött éjszakázott -, majd másnap a 7900 méteren lévő Genfi-sarkantyúig mászott - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!