Több mészkőbarlang infrastruktúráját is felújítják Bihar megyében

Bulvár, 2023.07.12

A Révi-szorosban található több mészkőbarlang infrastruktúráját is felújítják, a Vida-tavat pedig ökológiailag helyreállítják egy természetvédelmi projekt keretében Bihar megyében - közölte Ilie Bolojan tanácselnök.

A fenntartható turizmust környezetvédelmet célként megjelölő, nyolcmillió euró értékű projektre már aláírták a finanszírozási szerződést, év végéig kell megvalósítani - írta szerdai közleményében a megyei önkormányzat.

A felújítási programban a romániai természetvédelmi területek országos ügynöksége (ANANP), a révi, a vársonkolyosi, a bihardobrosdi és a barátkai helyi önkormányzat is partner, a Révi-szoros és a Vida-tó ugyanis közigazgatásilag ezekhez tartozik.

Ilie Bolojan tanácselnök közösségi oldalán közölte, hogy a Sebes-Körös mészkőbarlangjairól híres szurdok völgyében a Zichy- és a Nagy Magyar-barlang, valamint a Románia leghosszabb barlangjának számító Szelek barlangja infrastruktúráját újítják fel, és a megvilágításukat is korszerűsítik.

A szoros révi bejáratánál egy látogatóközpontot alakítanak ki parkolóval, kempinggel és mellékhelyiségekkel, hogy végre civilizált körülmények fogadják a turistákat. Hasonló könnyűszerkezetű látogatóközpont épül a szoros másik végében, Vársonkolyoson, a Nagy Magyar-barlang közelében is. Itt a vasúti átjáró mellett alakítanak ki parkolót, és megtiltják, hogy az autók behajtsanak a védett övezetbe. Barátkán szintén épül parkoló és kemping.

A projektben a Vida-tó kitisztítása is szerepel, itt szintén létrehoznak egy látogatóközpontot, parkolót és kempinget - írta Bolojan.

A Bihar megyei tanácselnök szerint jövő hétig mindegyik beruházásra megtalálják a kivitelezőt. Mint írta, a következő hetekben a megye újabb két természetvédelmi területére írnak alá hasonló projektet.

Ilie Bolojan korábban bejelentette, hogy rendezni kívánja az egyre nagyobb méreteket öltő, helyenként ökológiai problémákat okozó vadkempingezés kérdését a főleg bakancsos turisták által látogatott Erdélyi-szigethegység Bihar megyei részén, és megfelelő turisztikai infrastruktúrát készül kiépíteni.

A festői szépségű vidék fejlesztésére korábban megyeközi egyezményt is kötött Bihar, Kolozs és Fehér megye önkormányzata, amelyben vállalták, hogy a maguk területén felújítják a legnépszerűbb látnivalókhoz, a Pádis-fennsíkra vezető utakat, és a településeken a hagyományos építészet, életmód fenntartását szorgalmazzák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!