A tökmag egy viszonylag régi táplálék, amit már mindannyian jól ismerünk, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a kiváló ételek közé tartozik. Rengeteg olyan nyomelemet, antioxidánst és vitamint tartalmaz, amire szükségünk van, ezek kívül pedig a fehérjetartalma is magas.
Ebben az írásunkban sok hasznos tudnivalót osztunk meg a tökmagról. Elmondjuk, hogy honnan származik, illetve miért és hogyan érdemes fogyasztani. Ha ennél többre is kíváncsi vagy, akkor a
Sunpure Magyarország blogbejegyzései között tudsz olvasni róla.
Honnan származik a tökmag?
Mint ahogy sok más magféle, a tökmag is Amerikában őshonos, egészen pontosan Mexikóban. Innen érkezett hozzánk is, miután Kolombusz felfedezéseit követően a spanyol hódítók magukkal hozták Európába.
Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?
A tökmag tele van hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal, illetve nyomelemekkel. Többek között cinket, rezet, vasat, mangánt is tartalmaz, és az egyik legfontosabb természetes magnéziumforrásként tartják számon. Ennek köszönhetően hozzájárul a fogaink, csontjaink egészségéhez, javítja a vérkeringést, a szívünk, illetve az idegrendszerünk működését.
A tökmagban aminosavakból sincs hiány, különösen triptofánból van belőle sok. Erről azt érdemes tudni, hogy a boldogsághormon egyik fontos építőeleme, valamint nyugtató hatása is van. Ha tehát lefekvés előtt megeszünk egy marék tökmagot, akkor könnyebben tudunk elaludni.
Ezenfelül a tökmag kiváló rostforrás, ami azt jelenti, hogy hamar jóllakottságérzést okoz, és segíti az emésztést is. Ráadásul a fehérjetartalma is magas, így a fogyókúrázóknak, a testépítőknek, illetve a vegánoknak is érdemes fogyasztani.
Hogyan lehet belecsempészni az étrendünkbe?
A magféléket nagyon sokoldalúan lehet elfogyasztani, ami természetesen a tökmag esetében sincs másképp. Ha a reggeledet müzlivel vagy valamilyen turmix itallal szoktad kezdeni, akkor beleszórhatsz pár szemet belőle.
Natúr, illetve ízesített joghurtokkal fogyasztva is nagyon ízletes, de a házi készítésű salátákba, szendvicskrémekbe és pesztókba is tehetsz belőle. Ha szoktál otthon sütni kenyeret vagy zsemlét, akkor azok tésztájához is hozzákeverheted.
És ez még nem minden! A panírozott ételek bundájához vagy a hamburgerpogácsákhoz keverve illetve krémlevesekbe szórva is fogyasztható. Sőt, akár muffinok, torták és más sütemények tésztáját is megspékelheted egy kis tökmaggal.
Bízunk benne, hogy ezek után számodra sem kérdés, hogy miért érdemes sok tökmagot enni. A benne lévő értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és aminosavakkal támogatja az egészségünket. Arról nem is beszélve, hogy a fehérjepótlásban is nagy segítséget nyújt. Még szerencse, hogy nagyon sokféle módon fogyasztható, így könnyen beilleszthető az étrendünkbe!
(Webrádió)
Véleménye van? Szóljon hozzá!