Türelmesebb szeretnél lenni? Kirakózz!

Bulvár, 2021.08.27

Gyerekkorunkban imádtunk kirakózni. Felnőttként azonban ez a tevékenység időhiány miatt háttérbe szorult.

Puzzle Pedig a puzzle annyi mindenre jó: megnyugtat, kikapcsol és kitartásra ösztönöz.

A kirakójátékok bűvöletében

Ki tudná felsorolni, hányféle kirakó létezik? Kisgyerekeknek gyártanak nagy méretű, csupán néhány darabból összeállíthatókat, míg a felnőttek számára létezik akár 2000 darabos is! Ennek a kirakásához kell ám csak türelem! Akik szeretik a puzzle-t, képesek órákon át hódolni a szenvedélyüknek. Léteznek gyűjtők is, akik nagy becsben tartják az elkészült képeket, gyakran a falra is kiteszik őket.  

Ehhez speciális ragasztóra is szükség van, melyet a Compaya társasjáték és puzzle szakboltban is beszerezhetünk a kirakószőnyegek mellett. A webáruház puzzle kínálatában egyébként is érdemes szétnézni mindenkinek, aki kedveli a kirakókat, mert közel 600-féle termékből választhatunk, akár különleges 3D vagy panoráma puzzle-t is. Gyerekek és felnőttek egyaránt találnak maguknak megfelelőt a különböző nehézségi szintek szerint.  

Mi mindenre tanít meg a kirakózás?

A kirakózás türelemjáték. Van, hogy csak hetek-hónapok múlva lesz kész a kép, amit több ezer darabból kell összeraknunk. De ez benne a szép! A kirakás közben pedig fejlődik az önuralmunk, a kitartásunk, a logikai képességünk, precizitásunk. Nekünk, felnőtteknek is jól jönnek ezek az erények, hát még a gyerekeknek! 

Nekik azért is célszerű kirakózni, mert a finommotorikus képességeik, a kézügyességük és a szem-kéz koordinációjuk is javul ilyenkor. 3 éves kortól már nyugodtan játszhatnak a hagyományos kirakókkal, nem fogják lenyelni a puzzle-darabokat, viszont büszkék lesznek arra, hogy egyedül alkottak valamit! 

A képösszerakás azonban lehet közös tevékenység is: bonyolultabb kirakók esetében érdemes összeülni az egész családnak, s a részek gondos kiválogatása után kezdődhet az összeillesztés! Közben remek alkalom nyílik beszélgetni, sztorizni, történeteket mesélni.

Mit csináljunk az elkészült kirakóval?

Ezt embere válogatja. Az 1000-2000 vagy még ennél is több darabos puzzle-t sokan bekereteztetik és kiteszik a falra, mint egy képet. Mások szétszedik, hogy egy esős délutánon újra nekikezdjenek. A méretétől függően azonban a kész kirakót elhelyezhetjük egy asztalon is, üveglappal letakarva, vagy a kirakóragasztó használata után felszögelhetjük a falra, szekrény ajtajára.  

A gyerekek puzzle-ját érdemes visszapakolni a dobozba, ez is fejleszt: megtanítja a csemetét a rendszeretetre és a szortírozásra. Léteznek még 3D kirakók is, ezek nagyon divatosak mostanság. Ha ilyenre teszünk szert, ezt is biztos nagy becsben tartjuk, a kész művek szobánk díszei lehetnek és kiválóak dekorációnak is.  

Mi mindenképp javasoljuk a kirakózást kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen igen szórakoztató és hasznos időtöltésről van szó!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!