Veterángép-találkozó és szüreti mulatság lesz szombaton Vácrátóton

Bulvár, 2023.09.06

Veterán járműveket és mezőgazdasági munkagépeket állítanak ki szombaton a szüreti mulatságon Vácrátóton, ahol gyermekprogramokkal, főzőversennyel és látványos lovas bemutatóval is várják az érdeklődőket - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Az önkormányzat, valamint a Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület szervezésében a programok 10 óra után kezdődnek a Gárdonyi Géza Rendezvényközpont melletti területen.

A polgármester hangsúlyozta: különleges, jó állapotú veterán járműveket, köztük motorkerékpárokat és mezőgazdasági munkagépeket, stabilmotorokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Spiegelhalter László a hagyományőrzés fontosságát kiemelve példaként említette, hogy az egyik legérdekesebb gép egy 1903-as, szombathelyi gyártmányú Mayer fagáz motor lesz. Ilyen hajtotta egykor a vácrátóti Szalai-malmot is, ezért fontosnak tartják, hogy a mostani generációknak is bemutassák ezt a szerkezetet.

Különlegesnek ígérkezik az a több mint 60 éves Stihl Contra láncfűrész is, amely 1959-ben az elsők között készült - tette hozzá a polgármester.

Elmondta, hogy a vácrátóti veterángép-találkozó nemzetközileg is ismert, idén is több határon túli kiállító érkezik a Pest vármegyei településre. A veterán gépek szombaton 11 órától vonulnak végig a falun.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekes családokat hagyományőrző programokkal, népi játszóházzal és táncházzal várják. Lehet majd mustot préselni és kóstolni, az őszi mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó tevékenységeket is kipróbálhatják az érdeklődők.

Vácrátóti népviseleteben tartják meg a veterángép-felvonulás után a hagyományos szüreti lovas felvonulást, amely után bemutatóval és trükkshowal is készülnek a lovasok. A főzőverseny is elmaradhatatlan része a szüreti fesztiválnak - tette hozzá Spiegelhalter László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!