Vizes vb - A férfi és a női vízilabda-válogatott is pénteken érkezik Fukuokába

Fina - Vizes VB 2017, 2023.07.13

A magyar férfi vízilabda-válogatott Kiotóban, a női Oitában végzi az utolsó simításokat a fukuokai vizes világbajnokság rajtja előtt, a vb helyszínére pedig pénteken utazik át mindkét együttes.

Varga Zsolt, az Európa-bajnoki ezüstérmes férfi csapat szövetségi kapitánya a magyar szövetség honlapjának beszélt arról, hogy az átállás és a ráhangolódás is jól halad, igaz, személyfüggő, hogy kinek mennyire megy gyorsan az akklimatizálódás, ezért az edzéseket is ennek figyelembevételével alakították ki. A hangolódást ugyanakkor a kapitány szerint nagyban segíti, hogy teljesen más, a magyartól merőben eltérő kultúrába csöppent a válogatott.

"Annyira más, annyira új élmény egy európainak - még ha sokan jártunk is már itt -, hogy ez mindig segít a lelkek felfrissítésében. Itt is reggel mennek dolgozni, de ezzel véget is ér az összes párhuzam, és ezek a rácsodálkozások jót tesznek, meg persze az a rajongás is sokat jelent, amivel körülvesznek itt minket" - érzékeltette a helyi viszonyokat a szakvezető. - "Így azért könnyebb elviselni, hogy a hotel amúgy gyönyörű, de a szobák és az ágyak kicsik. Vámos Marcinak például esélytelen megfelelő méretű ágyat találni - bár szerintem nem nagyon van olyan hotel a világon, ahol az ő lába nem lóg le valamennyire."

A szakvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani felkészülés teljesen más, mint volt közel egy éve a sikeresen megvívott kontinensbajnokság előtt. Egy közös pont van csupán, az, hogy közvetlenül a torna előtt a spanyolokkal tréningezik együtt a gárda.

"A végén ott is a spanyolokkal edzettünk közvetlenül a rajt előtt, most is velük fogunk Fukuokában, azaz le lehet majd mérni, mennyit sikerült javulnunk, milyen szintre jutottunk el" - mondta Varga Zsolt. - "Viszont akkor még mindig a csoportmeccsek jönnek csak, amelyek kevésbé számítanak, a lényeg a második hét, az az a fázis, amikor igazán jól kell játszani. Azaz én akkor sem lennék kétségbeesve, ha nem menne annyira, mint ahogy akkor sem lennék nyugodt, ha már most szuper színvonalon vízilabdáznánk, mert csak az számít, hogy a negyeddöntőtől milyen teljesítményre leszünk képesek."

A Bíró Attila vezette, a tavalyi budapesti vb-n második női válogatott Oitában szintén jól halad a felkészüléssel, és különösen biztató képet mutatott a gárda a címvédő és olimpiai bajnok amerikai együttessel a héten eddig vívott barátságos meccseken.

"Nem szoktam az ilyen edzések eredményeiről beszélni, úgyhogy maradjunk annyiban: nagyon-nagyon biztató kétkapukat játszottunk az amerikaiakkal" - nyilatkozta, szintén a waterpolo.hu-nak, Bíró Attila. - "Két négynegyedes meccs volt eddig, plusz közös gyakorlások is, este jön a harmadik, és azt kell mondanom, szépen érjük el a céljainkat, amiket elterveztünk. Tetszik, hogy teljesen partiban vagyunk velük, tegnap úgy védekezett mindkét csapat, hogy az félelmetes, igaz, cserébe elöl döcögtünk, ők is, mi is, de a közönségnek így is tetszett. Egy sima kétkapus gyakorlásból akkora felhajtás van, mintha ez lenne a vébédöntő. Az oitai iskola uszodájában voltunk, csaknem teltház, a végén tévé és rádióinterjúk, ami csak belefér."

A szakvezető azt is elárulta, hogy az átállás a játékokoknak sokkal jobban megy, mint a stábtagoknak, az akklimatizálódást pedig szerdán egy különleges program is segítette. A küldöttség ugyanis ellátogatott az Oita melletti Beppuba, ami a gejzírekre emlékeztető melegvízű hőforrások országos központja, ahol "százával tör felszínre a termálvíz, ráadásul a talajnak köszönhetően vörös, sárga és kék színben pompáznak a források".

"Fantasztikus látvány volt, tényleg elképesztő, plusz kipróbáltuk a homokfürdőt is, amit úgy kell elképzelni, hogy effektíve nyakig beásnak a homokba, ami a földhő miatt negyvenfokos, tökéletesen ellazít negyedóra alatt. Kipróbálta mindenki, a végén meg elmentünk egy majomrezervátumba, szóval tökéletes kikapcsolódás volt ez az egész csapatnak" - jegyezte meg a kapitány.

A férfi válogatott a péntek reggeli költözés után szombaton délelőtt és délután a mérkőzések helyszínén gyakorol, első mérkőzését pedig hétfőn, magyar idő szerint 12 órakor vívja a házigazda japánok ellen. A nők már péntek délután a vb-uszodában edzhetnek, vasárnap pedig megkezdik szereplésüket a Kanada elleni találkozóval, magyar idő szerint 13.30-kor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!