Vizes vb - Kós: 200 méter háton vagyok most a legerősebb

Fina - Vizes VB 2017, 2023.07.22

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint a férfi 200 méter hát az egyik olyan szám, ahol a magyar úszók érmet szerezhetnek a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon. A két érintett, Kós Hubert és Kovács Benedek azonban egyelőre nem szeretne ilyen messzire tekinteni.

Az Egyesült Államokban, a legendás Michael Phelps edzőjével, Bob Bowmannel készülő Kós négy egyéni számban indul majd Fukuokában.

"Nem akarom kijelenteni, melyik a fő számom, mert akkor fejben teljesen arra állok rá, de azért ha valamit mégis mondanom kell, akkor úgy érzem, kétszáz háton vagyok most a legerősebb" - fogalmazott az Arizona State egyetemen pallérozódó Kós, akinek honfitársával egyetemben már megvan az olimpiai ideje 200 m háton.

A 20 éves Kós megjegyezte, ugyan rendkívül közel vannak egymáshoz a riválisok ebben a számban - a legjobb nyolc 1:56 perc körüli időt tud felmutatni idén -, de például a 2017-es budapesti világbajnokságon a dobogósok ideje sokkal jobb volt, mint amelyekkel az élmezőny jelenleg rendelkezik.

"Nyilván nagyon meg kell érte dolgozni, de úgymond talán itt +könnyebb+ lehet odaérni a dobogóra. Az viszont nem könnyű a világbajnokságon, hogy háromszor kell leúszni a számot egy ilyen erős mezőnyben, azaz már a középdöntőben is keményen kell hajtani, hogy aztán a döntőbe ússzon a legjobban az ember." - mondta Kós.

A római Európa-bajnokságon tavaly 200 méter vegyesen aranyérmes magyar úszó az amerikai kalandról szólva elmondta, decemberben, éppen a legkeményebb edzőtáborra érkezett ki, de szerencsére gyorsan felvette a ritmust a többiekkel, köztük például a franciák új világsztárjával, Léon Marchand-nal. Hozzátette, előzetesen félt tőle, hogy honvágya lesz, de semmi ilyen problémája nem volt, viszont most boldog, hogy újra együtt lehet válogatottbeli társaival.

A 25 esztendős Kovács Bendegúzt tavaly, a hazai rendezésű világbajnokságon ismerte meg igazán a magyar közönség, akkor 200 méter háton nagy meglepetésre - közte egyéni csúcsokkal - bejutott a döntőbe, ahol nyolcadik lett, majd nem sokkal később a római kontinensviadalon ezüstérmet nyert.

"Ugye énnekem száz háton is megvan az olimpiai szintidőm, így azt sem engedjük el teljesen, az hétfőn lesz, első úszásra nem lesz könnyű, de szeretnék jobbat menni, mint tavaly és a középdöntőbe bejutni, hogy délután is tudjak egyet úszni. Utána teljes egészében a kétszázra fókuszálunk majd, tavaly döntőt úsztam, reméljük, most is összejön ez" - nyilatkozta Kovács Benedek.

A 200 méter hát előfutamait és elődöntőjét jövő csütörtökön rendezik, míg a fináléra egy nappal később, magyar idő szerint 13.59 órakor kerül sor.

A vasárnap kezdődő medencés úszóversenyek előfutamait magyar idő szerint 3.30-tól, míg a döntőket 13.00-tól rendezik, a versenyeket az M4 Sport élőben közvetíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!