Vizes vb - Németh, Kapás és Sebestyén is döntős

Fina - Vizes VB 2017, 2024.02.14

Németh Nándor 100 méter gyorson, Kapás Boglárka és Sebestyén Dalma pedig 200 méter pillangón döntőbe jutott szerdán a dohai úszó-világbajnokságon.

A középdöntős magyarok közül elsőként Németh lépett rajtkőre, aki előfutamából 48.03 másodperces idővel a harmadik helyen lépett tovább. A BVSC úszója - aki ebben a számban az előző két világbajnokságon, illetve a tokiói olimpián is döntős volt - 47.96 másodperccel összesítésben magabiztosan, a negyedik helyen jutott a fináléba.

"Tőlem azért ez szokatlan, szinte mindig a szélére kerülök. Ez egy jó kis úszás volt, ennél holnap sem kell erősebben kezdenem, visszafelé kellene valamit kitalálni, talán egy kicsit előbb kellene elkezdenem a hajrát, mert maradt most a végében" - nyilatkozott az MTI-nek Németh, aki hozzátette, a fináléban szeretne minél közelebb úszni Milák Kristóf országos csúcsához (47.47), és ha ez sikerül, akár egy érem is összejöhet. A 24 éves magyar úszó megjegyezte, jó helyen lesz a döntőben - olasz riválisa "elviheti" a kínaiak új világcsúcstartójának hullámait. Németh Nándor hozzáfűzte, az olimpia évében különösképpen motiváltnak érzi magát, és ha esetleg egy érmet is nyerne, az még jobban feldobná őt a párizsi játékok előtt.

Női 200 méter pillangón a szám 2019-es világbajnoka, Kapás Boglárka és Sebestyén Dalma is a második futamban kapott helyet. A nyolcadik világbajnokságán szereplő Kapás az ötödik (2:09.99 p), honfitársa a hetedik (2.10.34) idővel várta az elődöntőt. Mindketten jelentősen tudtak javulni, a régi önmagát idéző, fantasztikusan hajrázó Kapás 2:08.48-cal mindössze öt századmásodpercnyire volt az olimpiai szinttől, Sebestyén pedig egyéni csúcsát (2:08.97) közelítette meg 2:09.14-gyel. Előbbi a negyedik, utóbbi a hatodik legjobb eredményt érte el.

"Nagyon szeretném azt hinni, hogy ebben még van öt század. Nem voltam nagyon friss és bízom benne, hogy egy nap elég ahhoz, hogy kipihenjem magam, akkor pedig az utolsó ötvenben még lehet valami" - mondta az MTI-nek a harmincéves Kapás, aki hozzátette, továbbra is csak egy lehetőségnek érzi két felkészülés között, hogy a világbajnokságon próbálhatja teljesíteni a szintet, ugyanakkor nagyon boldog.

"Nagyon mélyről indultam, legutóbb körülbelül három éve tudtam ilyen jól versenyezni, ez nagyon jó érzés" - fűzte hozzá az olimpiai bronzérmes Kapás.

Honfitársához hasonlóan Sebestyén is boldog volt, főként mivel pályafutása során először jutott világbajnoki döntőbe.

"Ez nagyon különleges a számomra. Szeretnék ebben az egy napban a lehető legjobban regenerálódni, és bízom benne, hogy a döntő egyfajta örömúszás lesz" - mondta a magyar versenyző, aki megjegyezte, az elmúlt időszakban inkább a 200 méter vegyesre készült, ezért is tartja ezt most nagy eredménynek.

Férfi 200 méter vegyesen a hosszabbik táv olimpiai szintjére hajtó Holló Balázs ugrott medencébe: az egriek úszója egyetlen századot tudott javítani délelőtti idején, így 2:00.39 perccel a 14. helyen zárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!