2018-ban is jelentősen nőtt a hitelek piaca

Gazdaság, 2019.03.26

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2018-ban másfélszer annyi személyi kölcsönt vettek fel a magyarok, mint 2008-ban, a válság előtt.

Financer.com 2017-hez képest 28%-kal több hitelt vettünk fel. A legtöbben bizonyára úgy érzik, hogy képesek lesznek probléma nélkül visszafizetni a kölcsönt, viszont hitelfelvétel előtt nem árt jobban átgondolni a döntést. Mivel ilyen iramban növekedik a hitelek piaca, a következő tippekkel segítenénk, ha hitelt szeretne felvenni.

1. Határozza meg, hogy mennyi pénzre van szüksége

Számolja ki pontosan, hogy mennyi pénzre van szüksége a probléma megoldásához. Hitel felvétele során gyakran elgondolkodunk azon, hogy milyen jó lenne több összeget felvenni, így megoldhatnánk más gondunkat is. Igen, de erre az extra összegre is kell kamatot fizetni. Tegyük fel, hogy 900. 000 forintra van szükségünk. Ha a hitelező például 1. 000.000 forint esetén sokkal előnyösebb kamatot ad, mint 900. 000 forint hitelösszegnél, ami azt eredményezi, hogy olcsóbb lesz a hitel, akkor megéri több pénzt felvenni. Ha a kamat nem változik, akkor viszont nem éri meg. Legtöbbször ezzel a helyzettel találkozhatunk.

2. Számolja ki, hogy mekkora törlesztőt tud bevállalni

Ha nem tudja, hogy mekkora törlesztőrészletet tud minden hónapban fizetni, akkor nehéz meghatározni az ideális futamidőt. Minél nagyobb a futamidő, annál kisebb a havi törlesztőrészlet, viszont hosszú távon annál drágább lesz a hitel. Nem érdemes a leghosszabb futamidőt választani, de azt sem teheti meg, hogy a legkisebbet válassza, mivel a nagy törlesztők könnyen fizetésképtelenné tudják tenni. Vizsgálja meg a pénzügyeit:

  • Mennyi a havi jövedelme?
  • Milyen kiadásai vannak?
  • Mennyit költ el minden hónapban?
  • Vannak olyan kiadások, amelyektől meg tud szabadulni?
Ezt követően könnyen meg tudja határozni, hogy mekkora összeget tud a hitel törlesztésére fordítani. Ne válasszon olyan törlesztőrészletet, amit nem tud bevállalni. Ha nem biztos a
pénzügyi helyzete, akkor jobb hosszú távon többet fizetni, mint eladósodni.

3. Hasonlítsa össze az ajánlatokat

Hasonlítsa össze a különböző hiteleket egy hitelkalkulátor által. Ezek lehetőséget adnak a hitelösszeg és a futamidő megadására, az információk beírását követően pedig egy teljes áttekintést kap a magyarországi hitelekről. Változtasson a futamidőn, nézze meg, hogy milyen módon tudja megkapni a legolcsóbb hitelt. Fontos, hogy mindig az összköltség szerint hasonlítsa össze ezeket. Ha sikerült megtalálni a legolcsóbb hitelt vagy hiteleket, akkor látogasson el a bankok oldalára. Az igénylést csak ott tudja megtenni.

4. Több hitelezőtől is kérjen ajánlatot

Egy hitel során több dolog is meghatározza azt, hogy ezt mekkora kamattal kapja meg. A legtöbb hitelező bizonyos esetekben kamatkedvezményt is ad:

  • ha online küldi el az igénylést
  • ha egy bizonyos összeg felett van a jövedelme
  • ha minden hónapban egy bizonyos összeg jóváíródik az ön bankszámlájára
    ha a hitelt adó intézetnél van a bankszámlája
Fontos az ilyen kedvezményeket is figyelembe venni és több pénzintézethez is elküldeni az igénylést. A végleges ajánlatot csak egy hitelbírálat után fogja megkapni, ezért nem minden esetben lehet biztosra menni az interneten található információkkal.

5. Költse el okosan a pénzt

Nem érdemes hitelt olyan dolgokra felvenni, mint egy nyaralás vagy új televízió, de jó választás lehet például megtérülő befektetésekre vagy sürgős pénzügyi problémák megoldására. Hitelfelvétel előtt mindenképp gondolkozzon el azon, hogy milyen célra szeretné használni ezt a pénzt, ha sürgős ennek a megvalósítása és ha nem lehetne ezt más módon megvalósítani. Sok sikert kívánunk!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!