A BÉT naponta közzéteszi a jelzáloglevél indexeket

Gazdaság, 2018.12.10

A Budapesti Értéktőzsde december 3-ától hivatalos indexként és napi gyakorisággal teszi közzé a jelzáloglevél index család tagjait, miután az egy éves tesztidőszak sikeresen zárult - közölte az MTI-vel a BÉT hétfőn.

A közleményben felidézték: a BÉT a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve dolgozta ki a BMBX nevű jelzáloglevél index-családot, majd 2017 decemberében indította el a megfigyelési időszakot, amelynek során havonta tettek közzé adatokat. A jövőben a számítás gyakorisága megváltozik, az eddigi havi egyszeri számítást felváltja a napi gyakoriságú számítás és közzététel.

A BÉT célja, hogy az indexekkel megkönnyítse a befektetők számára a forint alapú jelzáloglevelekből álló portfóliók teljesítményének követését.

A december 3-i éles induláskor öt kibocsátó, az Erste, a Takarék, az OTP, az UniCredit és a K&H jelzálogbankok jelzáloglevei kerültek a jelzáloglevél indexkosarakba.

A tőzsde felhívta a figyelmet: az elmúlt egy évben több, mint 400 milliárd forintnyi új, a BÉT-en kereskedett jelzáloglevél kibocsátása valósult meg, a következő időszakban pedig a jelzáloglevél-piac további bővülésére lehet számítani.

A BÉT által számolt jelzáloglevél index család egy teljes megtérülési árfolyamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Jelzáloglevél Total Return Indexéből (BMBX Total Return) és két eltérő futamidőre számított hozamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Jelzáloglevél 3 éves Hozamindexéből (BMBX Yield 3Y) és a Budapesti Értéktőzsde Jelzáloglevél 5 éves Hozamindexéből (BMBX Yield 5Y) áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!