A cégbesorolással és a szuverén osztályzattal azonos minősítést adott a Fitch az MVM tervezett dollárkötvényére

Gazdaság, 2023.05.30

A "BBB" cégbesorolással és az ugyancsak "BBB" szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzattal azonos minősítést adott kedden a Fitch Ratings az MVM Zrt. tervezett dollárkötvényére.

Az MVM kedden jelezte a Budapesti Értéktőzsdén egy dollárban denominált kötvénykibocsátás lehetőségét nemzetközi kötvénypiaci befektetők részére, a tőkepiaci körülmények függvényében.

A cég közölte, hogy megbízást adott a BNP Paribas és a J.P. Morgan pénzügyi szolgáltatóknak - mint főszervezőknek - és más pénzintézeteknek több befektető részvételével tartandó telefonkonferenciák megszervezésére.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő kedd délután Londonban bejelentette, hogy az MVM tervezés alatt álló dollárkötvény-kibocsátását "BBB" osztályzattal látta el.

A Fitch hangsúlyozta, hogy a minősítés azonos az MVM hosszú futamú devizakötelezettségeinek besorolásával.

Az új kötvénybesoroláshoz fűzött elemzés kiemeli, hogy az MVM tavalyi pénzügyi teljesítménye számottevően jobb volt annál, mint amire a Fitch Ratings novemberben, a cégbesorolás kilátásának negatívra módosítása idején számított.

A hitelminősítő ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy a jelenleg szintén negatív kilátású - jóllehet változatlanul befektetési ajánlású - magyar szuverén besorolás az MVM osztályzatának felső korlátja, tekintettel a cég és a magyar állam erőteljes kapcsolatára. Az elemzés szerint ez az oka annak is, hogy a Fitch egyelőre nem módosítja stabilra az MVM-besorolás kilátását.

A Fitch Ratings kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az MVM vállalatvezetésének 2027-ig szóló jelenlegi üzleti terve a cég kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredményéhez (EBITDA) mérve 2,5-szeres szorzóig terjedő nettóadósság-rátával számol.

A hitelminősítő szerint ez összeegyeztethető az MVM tervezett dollárkötvényére most megadott "BBB" osztályzattal.

Az MVM üzleti profiljának jót tesz erős magyarországi piaci pozíciója. A vállalat integráltsága és üzleti sokoldalúsága mindemellett jobb, mint több más, hasonló profilú térségi cégé, mint például a lengyel PGA, ENEA és Tauron csoportoké, mivel ezek a cégek egy adott üzleti tevékenységre, például csak áramtermelésre vagy elosztásra összpontosítanak, emellett nagyobb mértékben függnek a széntüzeléses technológiától - áll a Fitch Ratings keddi helyzetértékelésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!