A CHP Energia a Budapesti Erőmű új tulajdonosa

Gazdaság, 2020.12.03

Megvette a magyar-francia CHP Energia Zrt. a Budapesti Erőmű Zrt.-t, a fővárosban három erőművet üzemeltető cég termeli meg Budapest teljes távhőigényének 60 százalékát.

A CHP Energia csütörtöki közleményében felidézte, hogy a Budapesti Erőmű 1997-ig a magyar állam tulajdonában állt, majd a privatizációs eljárás során a FORTUM-TOMEN finn-japán konzorciumhoz került, 2001-ben a francia EDF vásárolta meg a konzorciumtól, 2015-ben pedig eladták a cseh EP Energy csoportnak.

A tájékoztatás szerint a Budapesti Erőmű a főváros legjelentősebb energiatermelője, amely három korszerű, kombinált ciklusú gázturbinás erőművet üzemeltet Kelenföldön, Kispesten és Újpesten. A cég a Főtáv Zrt. legnagyobb távhő-beszállítója, Budapest távhőigényének csaknem 60 százalékát termeli meg, amellyel mintegy 144 ezer háztartásban közel 500 ezer embert szolgál ki. Emellett a 396 megawatt beépített villamos-energia kapacitása révén előállított áram országos piaci részesedése meghaladja a 3 százalékot.

A Budapesti Erőmű Zrt. 2019-ben 60,2 milliárd forintos árbevételt ért el és 220 főt foglalkoztat.

A tulajdonosváltás sem a megszokott működésben, sem a munkatársi állományban nem jelent majd változást, a CHP Energia a Budapesti Erőmű Zrt. munkavállalóit teljes létszámban integrálja, valamint működési engedélyeit, folyamatban lévő szerződéseit is átveszi - közölték.

A Budapesti Erőmű vezérigazgatói feladatait Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója látja el.

A vételárról nem közöltek információt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!