A DIW konjunktúrabarométere alapján a negyedik negyedévben megtorpan a német gazdasági növekedés

Gazdaság, 2020.11.26

A német gazdasági növekedés leállására utaló mértékben csökkent novemberben a DIW Berlin gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere.

Novemberben az előző haviról 4 ponttal 101 pontra csökkent a DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) kutatóintézet konjunktúrabarométere.

A mutató annak ellenére is csökkent, hogy a november elején életbe léptetett járványvédelmi korlátozások gazdasági hatása a makroadatokban még nem is jelentkezett. A korlátozások tényleges gazdasági hatása ezért valószínűleg jóval nagyobb lesz a novemberi konjunktúramutató által jelzettnél. A DIW szakértői szerint a német bruttó hazai termék a negyedik negyedévben emiatt legalább egy százalékkal csökkenni fog.

"A német gazdaság a nyári fellendülés után az év végére ismét megtorpant" - kommentálta a felmérés eredményét Claus Michelsen, a DIW konjunktúrakutatási vezetője. "A kérdés már csak az, hogy mennyire. A visszaesés mértéke a járvány lefolyásán és a zárlat elhúzódásán múlik. Mivel a tavaszinál enyhébb korlátozások lettek életbe léptetve, a jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy a következmények is enyhébbek lesznek" - tette hozzá.

Mivel a művészeti és szórakoztatóipari területeken még csak hellyel-közzel sikerült helyreállítani az eredeti állapotokat, a mostani visszaesés mértéke is kisebb lesz a tavaszinál. A viszonylag csekély mértékű százalékos csökkenés azonban nem jelenti azt, hogy jobb lenne a helyzetük, mivel "abszolút számokban legalább olyan mélyen lesznek, ha ugyan nem mélyebben, mint tavasszal voltak"- fejtette ki Simon Junker, a DIW németországi gazdasági szakértője.

Elmondta továbbá, hogy az elvitelre történő értékesítések, amelyek tavasszal még segítettek a felszínen tartani a vendéglátó egységeket, a télen már nem feltétlenül lesznek annyira keresettek. A karácsonyi vásárok kiesése pedig egyes területeken az éves bevétel oroszlánrészét is elviheti. Megjegyezte, hogy a külpiaci kereslet alakulását is nehéz lenne egyelőre megbecsülni a más országokban bevezetett korlátozások miatt.
https://www.diw.de/de/diw_01.c.805352.de/diw_konjunkturbarometer_november__wirtschaftsleistung_bricht_ein_____aber_nicht_so_massiv_wie_im_fruehjahr.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!