A félvezetők globális eladása 15,8 százalékkal nőtt áprilisban éves szinten

Gazdaság, 2024.06.08

Áprilisban 46,4 milliárd dollár értékben értékesítettek chipeket a világon, ami 15,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál és 1,1 százalékkal múlta felül az idei márciusi szintet - áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.

John Newfer, a SIA elnök-vezérigazgatója derűlátóan nyilatkozott az ágazat kilátásairól, megjegyezve, hogy a globális félvezetőipar 2024 minden hónapjában kétszámjegyű éves növekedést ért el, és hogy a havi szintű eladások idén először áprilisban emelkedtek.

Áprilisban Észak-és Dél-Amerikában 32,4 százalékkal, Kínában 23,4 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni és egyéb régiókban 11,1 száalékkal nőttek az eladások az előző év azonos hónapjához képest, miközben Európában 7 százalékos, Japánban pedig 7,8 százalékos csökkenést regisztráltak.

A chipeladások márciushoz képest Észak- és Dél-Amerikában 4,2 százalékkal, Japánban 2,4 százalékkal, Kínában pedig 0,2 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor Európában az eladások 0,8 százalékkal az ázsiai és csendes-óceáni és egyéb térségekben 0,5 százalékkal csökkentek.

A félvezetőipar globális értékesítése tavaly 8,2 százalékkal, 526,8 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi, rekordszintű 574,1 milliárd dollárról.

Tavaly csak Európában nőtt a chipeladás, 4 százalékos bővülést jegyeztek fel. A félvezetők értékesítése Észak- és Dél-Amerikában 5,2 százalékkal, Kínában 14 százalékkal, Japánban 3,1 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni régióban és másutt 10,1 százalékkal csökkent.

A SIA az amerikai félvezetőipar körülbelül 99 százalékát és más országok chipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!