A francia elnök 21 új külföldi nagyberuházást jelentett be, több mint 4 milliárd euró értékben

Gazdaság, 2022.01.17

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Párizs, 2022. január 17., hétfő (MTI) -&nbsp;&nbsp;Több mint 4 milliárd euró értékben, 21 új, külföldi beruházást jelentett be hétfőn Emmanuel Macon francia államfő az elzászi Chalampé település egyik ipari telepén tett látogatásán.

A 21 projekt mintegy 10 ezer új munkahelyet teremt.

A francia kormány a beruházások megvalósulását az újraiparosítási politikája sikereként értékeli, amely az áprilisban esedékes elnökválasztást megelőző kampány egyik fő témája.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet január elején közzétett felmérése szerint a franciák 82 százaléka az ipari hanyatlást "a francia nemzeti identitásra nézve fenyegetésnek" látja.

A bejelentett programok közül az egyik legjelentősebb az amerikai Eastman Chemical vegyipari óriás beruházása. A cég 850 millió eurót fektet be egy 350 embert foglalkoztató műanyag-újrahasznosító üzembe. A telephelyet még nem választották ki. A nagyvállalat elnökét, Mark Costát a közeljövőben fogadja hivatalában a francia elnök.

Az Equinix hálózatkapcsolással foglalkozó amerikai multinacionális vállalat 2022 júniusában Párizs egyik északi elővárosában, Saint-Denis-ben nyitja meg tízedik informatikai központját, amelybe három év alatt 750 millió eurót kíván befektetni, és 165 munkahelyet hoz létre.

A BASF német vegyipari vállalat Chalampéban nyit üzemet, 300 millió euróból.

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni gyógyszerét pedig a francia Novasep vállalattal kötött partnerség keretében Lyonban fogja gyártani. A beruházás 520 millió eurós befektetést jelent.

A járványt megelőző évben 2019-ben, majd 2020-ban is Franciaország vonzotta Európában a legtöbb külföldi befektetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!