A Garantiqa tavaly 1430 milliárd forintnyi garanciát vállalt

Gazdaság, 2024.06.04

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2023-ban - az előzetes üzleti tervét mintegy 40 százalékkal felülmúlva - mintegy 1430 milliárd forintnyi garanciát vállalt a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelei mögé - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tulajdonosi joggyakorlása alatt működő állami garanciaintézmény kedden az MTI-vel.

Kifejtették, tavaly év végén a társaság teljes garanciaállománya mintegy 2630 milliárd forint volt, aminek köszönhetően mintegy 3330 milliárd forint garantált hitelállomány támogatta a magyar kkv-szektor beruházásait, fejlesztéseit, forgóeszköz-ellátását, és napi likviditásának biztosítását.

Hozzátették, a készfizető kezességvállalási szerződések száma szintén dinamikusan nőtt, 2023 végére meghaladta a 73 ezret.

A tavalyi év fókuszában a Széchenyi Kártya Program MAX és MAX+ hiteltermékeihez kapcsolódó kezességvállalások álltak, és nagy hangsúlyt kapott a Garantiqa Krízis 2 Garanciaprogram is. Az év végi garanciaportfólió volumenének 80 százaléka a Széchenyi Kártya Program különböző hiteltermékeihez kapcsolódott - hangsúlyozták.

A bankok tavaly is jellemzően a mikro- és kisvállalkozások hiteleihez kérték legnagyobb mértékben a Garantiqa kezességvállalását. A többéves tendenciáknak megfelelően a kereskedelem, a szolgáltatás és az építőipar voltak a legjelentősebb ágazatok - közölte a társaság.

Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben jelezte, az idén 1000 milliárd forintot meghaladó új kezességvállalással számolnak, amely 1300 milliárd forint hitelt jelent a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztéseihez, beruházásaihoz.

Hozzátette, a Garantiqa ebben az évben indítja az InvestEU Garanciaprogramját, amely az Európai Bizottság 95 százalékos viszontgaranciájával megközelítőleg 600 milliárd forint nagyságrendű hitelállomány garantálását teszi lehetővé 2028 végéig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!